Czekoladowe muffiny z twarożkiem

with Brak komentarzy

Pyszne, mięciutkie czekoladowe muffiny z twarożkiem i suszonymi pomidorami. Tak, tak, suszonymi pomidorami i koncentratem pomidorowym. Nie ma się co dziwić, wszak pomidory to owoce, skoro na krzaku wisza, jak jagody… O, to nawet są jagody 😉

Mamy dżem z pomidora, konfiturę z pomidora, słodki sos pomidorowy… Bo kwaśny pomidor bardzo lubi cukier 😉

Zapraszam zatem na pyszne czekoladowe muffiny z twarożkiem. Upieczcie, spróbujcie i bądźcie ostrożni, bo nie będziecie mogli poprzestać na jednym.

Nie bójcie się dodać koncentratu pomidorowego do czekoladowego ciasta, super do siebie pasują. Podobnie suszone pomidory. Założę się, że Ci, których poczęstujecie będa się zastanawiali jakie owoce zostały dodane do muffinek.

czekoladowe muffiny z twarożkiem
czekoladowe muffiny z twarożkiem
  • 2 duże jaja
  • 120 g roztopionego masła
  • 150 g cukru trzcinowego
  • 3 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego Pudliszki
  • 3/4 szklanki mleka
  • 30 g kakao gorzkiego
  • 3/4 tabliczki czekolady gorzkiej
  • 250 g maki tortowej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 5 suszonych pomidorów z oliwy
  • masa serowa:
  • 150 g twarogu tłustego
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

W jednej misce mieszamy składniki mokre: jaja, masło, mleko, koncentrat pomidorowy Pudliszki, dodajemy cukier oraz pokrojone drobniutko pomidory i posiekaną czekoladę. W drugiej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, sode oczyszczoną oraz kakao. Składniki sypkie dodajemy do mokrych i mieszamy do momentu, aż składniki się połączą, nie za długo, bo babeczki będą twarde. W cieście mogą być grudki, to w niczym nie przeszkadza.

Twaróg ucieramy łyżką z cukrem i cukrem waniliowym.

Formę do muffinów wykładamy papilotkami, napełniamy je ciastem do 2/3 wysokości i do każdej wkładamy łyżeczkę masy serowej, lekko wciskając ją w ciasto.

Babeczki pieczemy około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 170 st.C.

Wyjmujemy, studzimy na kratce.

czekoladowe muffiny z twarożkiem
czekoladowe muffiny z twarożkiem
czekoladowe muffiny z twarożkiem
czekoladowe muffiny z twarożkiem
czekoladowe muffiny z twarożkiem
czekoladowe muffiny z twarożkiem
czekoladowe muffiny z twarożkiem
czekoladowe muffiny z twarożkiem

Smacznego 🙂


Koncentrat pomidorowy Pudliszki do wielu dań

Czekoladowe muffiny z twarożkiem
Wydruk przepisu
Czekoladowe muffiny z twarożkiem
Wydruk przepisu
Składniki
  • 2 duże jaja
  • 120 g roztopionego masła
  • 150 g cukru trzcinowego
  • 3 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego Pudliszki
  • 3/4 szklanki mleka
  • 30 g kakao gorzkiego
  • 3/4 tabliczki czekolady gorzkiej
  • 250 g maki tortowej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 5 suszonych pomidorów z oliwy
  • masa serowa:
  • 150 g twarogu tłustego
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
Porcje:
Sposób przygotowania
  1. W jednej misce mieszamy składniki mokre: jaja, masło, mleko, koncentrat pomidorowy Pudliszki, dodajemy cukier oraz pokrojone drobniutko pomidory i posiekaną czekoladę. W drugiej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, sode oczyszczoną oraz kakao. Składniki sypkie dodajemy do mokrych i mieszamy do momentu, aż składniki się połączą, nie za długo, bo babeczki będą twarde. W cieście mogą być grudki, to w niczym nie przeszkadza.
  2. Twaróg ucieramy łyżką z cukrem i cukrem waniliowym.
  3. Formę do muffinów wykładamy papilotkami, napełniamy je ciastem do 2/3 wysokości i do każdej wkładamy łyżeczkę masy serowej, lekko wciskając ją w ciasto.
  4. Babeczki pieczemy około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 170 st.C.
  5. Wyjmujemy, studzimy na kratce.
Udostępnij ten przepis
Follow aczp:

Pracuję, gotuję, bloguję i wychowuję dzieci...

Latest posts from