Czekoladowe muffiny z twarożkiem
Czekoladowe muffiny z twarożkiem
Składniki
  • 2 duże jaja
  • 120g roztopionego masła
  • 150g cukru trzcinowego
  • 3 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego Pudliszki
  • 3/4 szklanki mleka
  • 30g kakao gorzkiego
  • 3/4 tabliczki czekolady gorzkiej
  • 250g maki tortowej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 5 suszonych pomidorów z oliwy
  • masa serowa:
  • 150g twarogu tłustego
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
Sposób przygotowania
  1. W jednej misce mieszamy składniki mokre: jaja, masło, mleko, koncentrat pomidorowy Pudliszki, dodajemy cukier oraz pokrojone drobniutko pomidory i posiekaną czekoladę. W drugiej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, sode oczyszczoną oraz kakao. Składniki sypkie dodajemy do mokrych i mieszamy do momentu, aż składniki się połączą, nie za długo, bo babeczki będą twarde. W cieście mogą być grudki, to w niczym nie przeszkadza.
  2. Twaróg ucieramy łyżką z cukrem i cukrem waniliowym.
  3. Formę do muffinów wykładamy papilotkami, napełniamy je ciastem do 2/3 wysokości i do każdej wkładamy łyżeczkę masy serowej, lekko wciskając ją w ciasto.
  4. Babeczki pieczemy około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 170 st.C.
  5. Wyjmujemy, studzimy na kratce.