Frankowy krem z papryki

with Brak komentarzy

Jesienna zupa w stylu „zero waste” to w moim przypadku krem z papryki ze smażoną kiełbasą Franki z Morlin, czyli w skrócie Frankowy krem z papryki. Bazą jest pyszna zupa krem, w której oprócz papryki lądują wszystkie resztki warzyw, które zalegają w lodówce i jest ich zbyt mało, aby zrobić z nich samodzielne danie.

Standardowo mam 2-3 sztuki marchewki, która jest juz mniej jędrna niz być powinna, znajdzie się na pewno zapomniany korzeń pietruszki, a w lodówce smutne łodygi selera naciowego, albo kawałek dyni… Standardowo topię w takiej zupie całą zieleninę, która po prostu domaga się natychmiastowego zużycia, żeby nie wylądować w koszu na śmieci…

Powiecie, co to za zupa, z takich nędznych warzyw? Zróbcie ją sami, a przekonacie się, że chociaż składniki nie wyglądały jak modelki na wybiegu, to mając w sobie całe bogactwo witamin i minerałów, stworzyły pyszną, aromatyczną i kolorową zupę.

Standardem stało się, że zupy krem zabieram do pracy.

W domu podaję je z róznymi dodatkami. Tym razem proponuję Wam smażoną kiełbasę z Morlin. Sprawia ona, że lekka zupka staje się treściwym daniem dla całej rodziny. Wierzcie mi, że kazdy mięsożerca spojrzy na to danie łaskawym okiem.

Frankowy krem z papryki to super danie dla wszystkich potrzebujących rozgrzewki.

Krem z papryki ze smażoną kiełbasą
Krem z papryki ze smażoną kiełbasą
  • 2 łyżki oleju
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 czerwone papryki
  • 2 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • kawałek korzenia selera
  • 2-3 łodygi selera naciowego
  • 50 ml białego wytrawnego wina
  • 100 g czerwonej soczewicy
  • 20 g świeżego imbiru
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 500 ml bulionu
  • 3/4 szklanki mleka (mozna uzyc mleka kokosowego albo innego roślinnego)
  • 1/2 łyżeczka pieprzu czarnego mielonego
  • 1 łyżeczka czerwonej papryki łagodnej
  • 1/4 łyżeczki chili
  • 1 opakowanie kiełbasek Franki Morliny

Marchew, pietruszke i seler ścieramy na tarce, cebulę i paprykę czerwoną siekamy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę, a imbir ścieramy na tarce na najmniejszych oczkach.

W garnku rozgrzewamy olej, wkładamy przygotowane wcześniej warzywa i smażymy 5 minut, mieszając.

Wlewamy wino i gotujemy 2-3 minuty, aż odparuje.

Po odparowaniu alkoholu do garnka wlewamy bulion, dodajemy opłukaną czerwoną soczewicę, doprawiamy solą i gotujemy 25 minut pod przykryciem, aż soczewica będzie praktycznie rozgotowana.

Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, mleko, przyprawy, zagotowujemy.

Całość miksujemy dokładnie blenderem. Jeśli zupa jest za gęsta dolewamy trochę bulionu. Kiełbaski kroimy wzdłuż na pół i smażymy na rozgrzanej patelni.

Zupę rozlewamy do miseczek, w każdej umieszczamy dwie połówki kiełbasek, ozdabiamy natką pietruszki i podajemy.

Krem z papryki ze smażoną kiełbasą
Krem z papryki ze smażoną kiełbasą


Kiełbasy Morlińskie sprawdzą się w kuchni

Smacznego 🙂

Frankowy krem z papryki
Wydruk przepisu
Frankowy krem z papryki
Wydruk przepisu
Składniki
  • 2 łyżki oleju
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 czerwone papryki
  • 2 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • kawałek korzenia selera
  • 2-3 łodygi selera naciowego
  • 50 ml białego wytrawnego wina
  • 100 g czerwonej soczewicy
  • 20 g świeżego imbiru
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 500 ml bulionu
  • 3/4 szklanki mleka mozna uzyc mleka kokosowego albo innego roślinnego
  • 1/2 łyżeczka pieprzu czarnego mielonego
  • 1 łyżeczka czerwonej papryki łagodnej
  • 1/4 łyżeczki chili
  • 1 opakowanie kiełbasek Franki Morliny
Porcje:
Sposób przygotowania
  1. Marchew, pietruszke i seler ścieramy na tarce, cebulę i paprykę czerwoną siekamy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę, a imbir ścieramy na tarce na najmniejszych oczkach.
  2. W garnku rozgrzewamy olej, wkładamy przygotowane wcześniej warzywa i smażymy 5 minut, mieszając.
  3. Wlewamy wino i gotujemy 2-3 minuty, aż odparuje.
  4. Po odparowaniu alkoholu do garnka wlewamy bulion, dodajemy opłukaną czerwoną soczewicę, doprawiamy solą i gotujemy 25 minut pod przykryciem, az soczewkica bedzie praktycznie rozgotowana.
  5. Nastepnie dodajemy koncentrat pomidorowy, mleko, przyprawy, zagotowujemy.
  6. Całość miksujemy dokładnie blenderem. Jeśli zupa jest za gęsta dolewamy trochę bulionu.
  7. Kiełbaski kroimy wzdłuż na pół i smażymy na rozgrzanej patelni.
  8. Zupę rozlewamy do miseczek, w każdej umieszczamy dwie połówki kiełbasek, ozdabiamy natką pietruszki i podajemy.
Udostępnij ten przepis
Follow aczp:

Pracuję, gotuję, bloguję i wychowuję dzieci...