Frankowy krem z papryki
Frankowy krem z papryki
Składniki
  • 2 łyżki oleju
  • 1 mała cebula
  • 1ząbek czosnku
  • 3 czerwone papryki
  • 2 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • kawałek korzenia selera
  • 2-3 łodygi selera naciowego
  • 50ml białego wytrawnego wina
  • 100g czerwonej soczewicy
  • 20g świeżego imbiru
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 500ml bulionu
  • 3/4 szklanki mlekamozna uzyc mleka kokosowego albo innego roślinnego
  • 1/2 łyżeczka pieprzu czarnego mielonego
  • 1 łyżeczka czerwonej papryki łagodnej
  • 1/4 łyżeczki chili
  • 1 opakowanie kiełbasek Franki Morliny
Sposób przygotowania
  1. Marchew, pietruszke i seler ścieramy na tarce, cebulę i paprykę czerwoną siekamy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę, a imbir ścieramy na tarce na najmniejszych oczkach.
  2. W garnku rozgrzewamy olej, wkładamy przygotowane wcześniej warzywa i smażymy 5 minut, mieszając.
  3. Wlewamy wino i gotujemy 2-3 minuty, aż odparuje.
  4. Po odparowaniu alkoholu do garnka wlewamy bulion, dodajemy opłukaną czerwoną soczewicę, doprawiamy solą i gotujemy 25 minut pod przykryciem, az soczewkica bedzie praktycznie rozgotowana.
  5. Nastepnie dodajemy koncentrat pomidorowy, mleko, przyprawy, zagotowujemy.
  6. Całość miksujemy dokładnie blenderem. Jeśli zupa jest za gęsta dolewamy trochę bulionu.
  7. Kiełbaski kroimy wzdłuż na pół i smażymy na rozgrzanej patelni.
  8. Zupę rozlewamy do miseczek, w każdej umieszczamy dwie połówki kiełbasek, ozdabiamy natką pietruszki i podajemy.