3/4szklanki mlekamozna uzyc mleka kokosowego albo innego roślinnego
1/2łyżeczka pieprzu czarnego mielonego
1łyżeczka czerwonej papryki łagodnej
1/4łyżeczki chili
1opakowanie kiełbasek Franki Morliny
Sposób przygotowania
Marchew, pietruszke i seler ścieramy na tarce, cebulę i paprykę czerwoną siekamy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę, a imbir ścieramy na tarce na najmniejszych oczkach.
W garnku rozgrzewamy olej, wkładamy przygotowane wcześniej warzywa i smażymy 5 minut, mieszając.
Wlewamy wino i gotujemy 2-3 minuty, aż odparuje.
Po odparowaniu alkoholu do garnka wlewamy bulion, dodajemy opłukaną czerwoną soczewicę, doprawiamy solą i gotujemy 25 minut pod przykryciem, az soczewkica bedzie praktycznie rozgotowana.