Pamiętacie chrzanową tartę z wędzonym łososiem i ogórkiem kiszonym? Połowę kruchego ciasta, które wówczas przygotowałam, wykorzystałam na upieczenie małych tartaletek, które wypełniła jajecznica z wędzonym łososiem.
Proste, banalne wręcz danie, jakim jest jajecznica, zyskuje na atrakcyjności dzięki odpowiednim dodatkom. Każdej niedzieli mąż smaży jajówę z boczkiem. To jego popisowe danie, jeśli można takim je nazwać, a dzieci twierdzą, że jajecznica taty jest, o zgrozo!!!, lepsza niż mamy…
Skoro zatem jajecznica z boczkiem taty, wygrywa z taką samą w wykonaniu mamy, należało się odrobinę wznieść na wyżyny. No i powstało coś wyjątkowego w smaku, o atrakcyjnym wyglądzie. Z całym szacunkiem, ale przerasta to umiejętności kulinarne taty 😉
Dobre, wiejskie jajka, które dostarcza nam koleżanka mająca chody na wsi, do tego porządnej jakości wędzony łosoś, którego kolor już mówi nam, ileż to dobroci w sobie zawiera, pół avocado, które nazywane bywa przez niektórych masłem nad masłami i odrobina zielonego…
Róże przytargała Ania, która wpadła do mieszkania z koleżanką, z wiąchą kwiatów w ręcę i oznajmiła: „Będziesz miała do zdjęcia, mamo!”.
No to nie pozostało nic innego, jak je na tym zdjęciu odpowiednio zagospodarować. Tym bardziej, że dziecię użyczyło również swoich dłoni, najpierw do trzymania podkładek od ciastek, które wyłożone są sreberkiem wspaniale odbijającym światło (robiący zdjęcia wiedzą, o czym mówię), a później owe dłonie zostały modelami, niczym łabędzie na skrzydłach, unoszącymi talerzyk oraz widelczyk z jajecznicą…
Ale dość tych uniesień, pora na przepis, który, jak to w przypadku jajecznicy bywa, egzotycznymi składnikami nie zaskakuje… Ale w tym przypadku chodzi o jakość…
- połowę ciasta kruchego z tego przepisu
- 4 jaja
- sól
- pieprz czarny
- 1 łyżeczka kłarowanego masła
- 4 plastry łososia wędzonego na zimno MOWI
- 1/2 avocado
- garść roszponki
Kruchym ciastem wykładamy 4 foremki do tarty o średnicy 10 cm, nakłuwamy widelcem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st.C około 15 minut lub do momentu, aż ciasto będzie miało złoty kolor.
Na patelni rozgrzewamy masło, wbijamy jajka i smażymy mieszając, aż jajecznica się zetnie. Każdą tarteletkę napełniamy jaecznicą, plastem wędzonego łososia oraz roszponką. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, podajemy z avocado.
Smacznego 🙂
- połowę ciasta kruchego z tego przepisu
- 4 jaja
- sól
- pieprz czarny
- 1 łyżeczka kłarowanego masła
- 4 plastry łososia wędzonego na zimno MOWI
- 1/2 avocado
- garść roszponki
- Kruchym ciastem wykładamy 4 foremki do tarty o średnicy 10 cm, nakłuwamy widelcem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st.C około 15 minut lub do momentu, aż ciasto będzie miało złoty kolor.
- Na patelni rozgrzewamy masło, wbijamy jajka i smażymy mieszając, aż jajecznica się zetnie. Każdą tarteletkę napełniamy jaecznicą, plastem wędzonego łososia oraz roszponką. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, podajemy z avocado.