Korzenne ciasto dyniowe bezglutenowe

with Brak komentarzy

Trochę mnie nie było, ale wracam z pysznym, korzennym ciastem dyniowym bezglutenowym, polanym przepyszna polewą czekoladową. To moja propozycja na świąteczne wieczory i fantastyczny comfort food na jesienną szarugę. Korzenne ciasto dyniowe bezglutenowe sprawi, że zwykły, codzienny wieczór stanie sie wyjątkowy.

Z kubkiem aromatycznej kawy relaks i totalne oderwanie sie od rzeczywistości – gwarantowane.

Ciasto bardzo przypadło do gustu moim dzieciom, nawet tym najbardziej wybrednym smakowo. Mąka gryczana zamiast pszennej nie tylko sprawia, że ciasto jest bezglutenowe, ale też nadaje mu lekko orzechowy smak.

Banany poprawiają wilgotność, dzięki czemu ciasto jest mięciutkie i długo zachowuje świeżość.

Korzenne ciasto dyniowe bezglutenowe to również mouja propozycja na nadchodzące święta Bożego Narodzenia – coś pysznego, niestandardowego.

ciasto bezglutenowe z bananami
ciasto bezglutenowe z bananami
  • 500 g dyni Hokkaido
  • 2 dojrzałe banany
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 4 jaja
  • 150 g cukru trzcinowego
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 50 ml oleju rzepakowego
  • 200 g mąki gryczanej
  • 1,5 łyżeczko proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżka przyprawy korzennej do piernika
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 50 ml śmietanki 30%

Dynię kroimy w kostkę, gotujemy na parze około 15-20 minut, aż będzie miękka, studzimy. W misce umieszczamy ugotowaną dynię, obrane z skórki banany, jaja, olej, cukier i cukier waniliowy. Miksujemy dokładnie mikserem. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, przyprawę do piernika i posiekaną gorzką czekoladę. Mieszamy całość łyżką, niezbyt długo, tylko do połączenia składników. Masę przelewamy do foremki keksówki, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 st.C około 45 minut. Przed wyjęciem należy sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest upieczone. Patyczek po wyjęciu z ciasta powinien być czysty. Ciasto wyjmujemy z blaszki i przekładamy na kratkę do ostygnięcia. Czekoladę mleczną roztapiamy w kuchence mikrofalowej, mieszamy ze śmietanką i rozprowadzamy na wystudzonym ciescie.

Korzenne ciasto dyniowe bezglutenowe
Wydruk przepisu
Korzenne ciasto dyniowe bezglutenowe
Wydruk przepisu
Składniki
  • 500 g dyni Hokkaido
  • 2 dojrzałe banany
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 4 jaja
  • 150 g cukru trzcinowego
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 50 ml oleju rzepakowego
  • 200 g mąki gryczanej
  • 1,5 łyżeczko proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżka przyprawy korzennej do piernika
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 50 ml śmietanki 30%
Porcje:
Sposób przygotowania
  1. Dynię kroimy w kostkę, gotujemy na parze około 15-20 minut, aż będzie miękka, studzimy. W misce umieszczamy ugotowaną dynię, obrane z skórki banany, jaja, olej, cukier i cukier waniliowy. Miksujemy dokładnie mikserem.
  2. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, przyprawę do piernika i posiekaną gorzką czekoladę. Mieszamy całość łyżką, niezbyt długo, tylko do połączenia składników.
  3. Masę przelewamy do foremki keksówki, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 st.C około 45 minut. Przed wyjęciem należy sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest upieczone. Patyczek po wyjęciu z ciasta powinien być czysty.
  4. Ciasto wyjmujemy z blaszki i przekładamy na kratkę do ostygnięcia.
  5. Czekoladę mleczną roztapiamy w kuchence mikrofalowej, mieszamy ze śmietanką i rozprowadzamy na wystudzonym cieście.
Udostępnij ten przepis
Follow aczp:

Pracuję, gotuję, bloguję i wychowuję dzieci...