Korzenne ciasto dyniowe bezglutenowe
Korzenne ciasto dyniowe bezglutenowe
Składniki
  • 500g dyni Hokkaido
  • 2 dojrzałe banany
  • 100g gorzkiej czekolady
  • 4 jaja
  • 150g cukru trzcinowego
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 50ml oleju rzepakowego
  • 200g mąki gryczanej
  • 1,5 łyżeczko proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżka przyprawy korzennej do piernika
  • 100g mlecznej czekolady
  • 50ml śmietanki 30%
Sposób przygotowania
  1. Dynię kroimy w kostkę, gotujemy na parze około 15-20 minut, aż będzie miękka, studzimy. W misce umieszczamy ugotowaną dynię, obrane z skórki banany, jaja, olej, cukier i cukier waniliowy. Miksujemy dokładnie mikserem.
  2. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, przyprawę do piernika i posiekaną gorzką czekoladę. Mieszamy całość łyżką, niezbyt długo, tylko do połączenia składników.
  3. Masę przelewamy do foremki keksówki, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 st.C około 45 minut. Przed wyjęciem należy sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest upieczone. Patyczek po wyjęciu z ciasta powinien być czysty.
  4. Ciasto wyjmujemy z blaszki i przekładamy na kratkę do ostygnięcia.
  5. Czekoladę mleczną roztapiamy w kuchence mikrofalowej, mieszamy ze śmietanką i rozprowadzamy na wystudzonym cieście.