Krem z grochu z jabłkiem i orzechami

with Brak komentarzy

Nic tak nie poprawia humoru po późnym powrocie z pracy do domu, jak miska pysznej, aromatycznej i sycącej kremowej zupy, takiej jak krem z grochu z jabłkiem i orzechami. Jeśli jeszcze do smaku dodamy efekty wizualne, szybciej zapomnimy o zmęczeniu i zimowym maraźmie…

Krem z grochu z jabłkiem i orzechami to nowoczesne spojrzenie na wojskową grochówkę… Lekki, z aromatem wędzonki, ale tak naprawdę bez niej, podany z jabłkiem i chrupiacymi orzechami… Czego chcieć więcej…

Chyba każdy z nas, kto choć raz brał udział w jakimś wiekszym zgormadzeniu ludzi miał okazję spróbować grochówki. Podobno ta, gotowana w wielkim garze, podgrzewana wielokrotnie, nie ma sobie równych. W domu takiej grochówki nie ugotujesz… mawiają niektórzy.

Ale w tym przypadku i z tym przepisem poradzi sobie każdy. Łatwo dostępne składniki, w dodatku tanie, chwila gotowania, nie musisz nawet posiadać wielkiego gara i gotować dla setki ludzi… Jedyne o czym należy pamiętać, to zamoczenie połówek grochu na noc…

krem z grochu z jabłkiem i orzechami
krem z grochu z jabłkiem i orzechami
  • 1 szklanka grochu w połówkach
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 cebula
  • 1 jabłko
  • 1 ząbek czosnku
  • 2-3 liście laurowe
  • 2-3 ziarena ziela angielskiego
  • 1 duży ziemniak
  • 1 mała marchewka
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • 1 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki

Groch odcedzamy. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, jabłko obieramy, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy na kawałki .

Na dnie dużego garnka rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę, jabłko , przeciśniety przez praskę czosnek oraz liście laurowe i ziele angielskie. Smażymy na małym ogniu przez 4 – 5 minut do momentu, aż cebulka zrobi się szklista. Usuwamy z garnka liście laurowe i ziele angielskie.

Do garnka dodajemy obrane i pokrojone ziemniaka i marchew oraz wszystkie przyprawy. Smazymy całość 1-2 minuty, a nastepnie wlewamy bulion i gotujemy całość około 40 minut.

Kiedy groch i warzywa będą juz prawie rozgotowane, całość miksujemy na gładki krem. Doprawiemy do smaku sola i pieprzem.

Jabłko (do podania) kroimy w plastry, posypujemy delikatnie przyprawą do sałatek i dipów i podsmażamy na oleju na złoty kolor. Zdejmujemy z patelni.

Oddzielnie, na suchej patelni prażymy orzechy włoskie na złoty kolor.

Zupę nalewamy do miseczek, układamy na wierzchu plasterki jabłłek, posypujemy orzechami włoskimi i czarnuszką, ozdabiamy świezym tymiankiem i podajemy.

krem z grochu z jabłkiem i orzechami
krem z grochu z jabłkiem i orzechami
krem z grochu z jabłkiem i orzechami
krem z grochu z jabłkiem i orzechami
krem z grochu z jabłkiem i orzechami
krem z grochu z jabłkiem i orzechami


Vegeta Natur - Inspirowane Naturą

Vegeta

Krem z grochu z jabłkiem i orzechami
Wydruk przepisu
Krem z grochu z jabłkiem i orzechami
Wydruk przepisu
Składniki
  • 1 szklanka grochu w połówkach
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 cebula
  • 1 jabłko
  • 1 ząbek czosnku
  • 2-3 liście laurowe
  • 2-3 ziarena ziela angielskiego
  • 1 duży ziemniak
  • 1 mała marchewka
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • 1 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1,5 litra rosołu drobiowego Vegeta Natur
  • sól i pieprz
  • do podania:
  • 1 jabłko
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do sałatek i dipów Vegeta Natur
  • 2 garści orzechów włoskich
  • świeży tymianek
  • 1 łyżka nasion czarnuszki
  • ulubiony olej do skropienia ja lubię lniany
Porcje:
Sposób przygotowania
  1. Groch odcedzamy. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, jabłko obieramy, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy na kawałki . Na dnie dużego garnka rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę, jabłko , przeciśniety przez praskę czosnek oraz liście laurowe i ziele angielskie. Smażymy na małym ogniu przez 4 – 5 minut do momentu, aż cebulka zrobi się szklista. Usuwamy z garnka liście laurowe i ziele angielskie. Do garnka dodajemy obrane i pokrojone ziemniaka i marchew oraz wszystkie przyprawy. Smazymy całość 1-2 minuty, a nastepnie wlewamy bulion i gotujemy całość około 40 minut. Kiedy groch i warzywa będą juz prawie rozgotowane, całość miksujemy na gładki krem. Doprawiemy do smaku sola i pieprzem. Jabłko (do podania) kroimy w plastry, posypujemy delikatnie przyprawą do sałatek i dipów i podsmażamy na oleju na złoty kolor. Zdejmujemy z patelni. Zupę nalewamy do miseczek, układamy na wierzchu plasterki jabłłek, posypujemy orzechami włoskimi i czarnuszką, ozdabiamy świezym tymiankiem i podajemy.
Udostępnij ten przepis
Follow aczp:

Pracuję, gotuję, bloguję i wychowuję dzieci...