Nic tak nie poprawia humoru po późnym powrocie z pracy do domu, jak miska pysznej, aromatycznej i sycącej kremowej zupy, takiej jak krem z grochu z jabłkiem i orzechami. Jeśli jeszcze do smaku dodamy efekty wizualne, szybciej zapomnimy o zmęczeniu i zimowym maraźmie…
Krem z grochu z jabłkiem i orzechami to nowoczesne spojrzenie na wojskową grochówkę… Lekki, z aromatem wędzonki, ale tak naprawdę bez niej, podany z jabłkiem i chrupiacymi orzechami… Czego chcieć więcej…
Chyba każdy z nas, kto choć raz brał udział w jakimś wiekszym zgormadzeniu ludzi miał okazję spróbować grochówki. Podobno ta, gotowana w wielkim garze, podgrzewana wielokrotnie, nie ma sobie równych. W domu takiej grochówki nie ugotujesz… mawiają niektórzy.
Ale w tym przypadku i z tym przepisem poradzi sobie każdy. Łatwo dostępne składniki, w dodatku tanie, chwila gotowania, nie musisz nawet posiadać wielkiego gara i gotować dla setki ludzi… Jedyne o czym należy pamiętać, to zamoczenie połówek grochu na noc…

- 1 szklanka grochu w połówkach
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 1 cebula
- 1 jabłko
- 1 ząbek czosnku
- 2-3 liście laurowe
- 2-3 ziarena ziela angielskiego
- 1 duży ziemniak
- 1 mała marchewka
- 1 łyżka suszonego majeranku
- 1 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1,5 litra rosołu drobiowego Vegeta Natur
- sól i pieprz
- do podania:
- 1 jabłko
- 1/2 łyżeczki przyprawy do sałatek i dipów Vegeta Natur
- 2 garści orzechów włoskich
- świeży tymianek
- 1 łyżka nasion czarnuszki
- ulubiony olej do skropienia (ja lubię lniany)
Groch odcedzamy. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, jabłko obieramy, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy na kawałki .
Na dnie dużego garnka rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę, jabłko , przeciśniety przez praskę czosnek oraz liście laurowe i ziele angielskie. Smażymy na małym ogniu przez 4 – 5 minut do momentu, aż cebulka zrobi się szklista. Usuwamy z garnka liście laurowe i ziele angielskie.
Do garnka dodajemy obrane i pokrojone ziemniaka i marchew oraz wszystkie przyprawy. Smazymy całość 1-2 minuty, a nastepnie wlewamy bulion i gotujemy całość około 40 minut.
Kiedy groch i warzywa będą juz prawie rozgotowane, całość miksujemy na gładki krem. Doprawiemy do smaku sola i pieprzem.
Jabłko (do podania) kroimy w plastry, posypujemy delikatnie przyprawą do sałatek i dipów i podsmażamy na oleju na złoty kolor. Zdejmujemy z patelni.
Oddzielnie, na suchej patelni prażymy orzechy włoskie na złoty kolor.
Zupę nalewamy do miseczek, układamy na wierzchu plasterki jabłłek, posypujemy orzechami włoskimi i czarnuszką, ozdabiamy świezym tymiankiem i podajemy.



- 1 szklanka grochu w połówkach
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 1 cebula
- 1 jabłko
- 1 ząbek czosnku
- 2-3 liście laurowe
- 2-3 ziarena ziela angielskiego
- 1 duży ziemniak
- 1 mała marchewka
- 1 łyżka suszonego majeranku
- 1 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1,5 litra rosołu drobiowego Vegeta Natur
- sól i pieprz
- do podania:
- 1 jabłko
- 1/2 łyżeczki przyprawy do sałatek i dipów Vegeta Natur
- 2 garści orzechów włoskich
- świeży tymianek
- 1 łyżka nasion czarnuszki
- ulubiony olej do skropienia ja lubię lniany
- Groch odcedzamy. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, jabłko obieramy, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy na kawałki . Na dnie dużego garnka rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę, jabłko , przeciśniety przez praskę czosnek oraz liście laurowe i ziele angielskie. Smażymy na małym ogniu przez 4 – 5 minut do momentu, aż cebulka zrobi się szklista. Usuwamy z garnka liście laurowe i ziele angielskie. Do garnka dodajemy obrane i pokrojone ziemniaka i marchew oraz wszystkie przyprawy. Smazymy całość 1-2 minuty, a nastepnie wlewamy bulion i gotujemy całość około 40 minut. Kiedy groch i warzywa będą juz prawie rozgotowane, całość miksujemy na gładki krem. Doprawiemy do smaku sola i pieprzem. Jabłko (do podania) kroimy w plastry, posypujemy delikatnie przyprawą do sałatek i dipów i podsmażamy na oleju na złoty kolor. Zdejmujemy z patelni. Zupę nalewamy do miseczek, układamy na wierzchu plasterki jabłłek, posypujemy orzechami włoskimi i czarnuszką, ozdabiamy świezym tymiankiem i podajemy.