Krem z warzyw z rosołu z brokułem

with Brak komentarzy

Krem z warzyw z rosołu z brokułem to idealna propozycja dla tych osób, które często gotują rosół, ale nie przepadają za gotowanymi warzywami. Z uwagi na fakt, że moje dzieci rosół kochają i ostatnio co drugi dzień pojawia sie u mnie ta właśnie „zupa”, mam dość duże pole do pipisu, co zrobić z gotowanymi w nim warzywami. Bo powinnam wspomnieć, że rosół dzieci jedzą, ale „bez niczego”. Ani ostatnio przelewam go przez sitko, żeby absolutnie żaden mały listeczek, listunio pietruszki nie znalazł się w talerzu… Bluzki leżącej na podłodze w pokoju nie zauważy, a maleńki listeczek zielonej pietruszki w rosole w oczy ją „kole”!!!

Tak więc wyspecjalizowałam się w wykorzystywaniu zarówno gotowanego mięsa z indyka, jak i warzyw z rosołu na różne sposoby.

Dzisiaj moja propozycja to zupa krem z warzyw z rosołu z brokułem, który znalazł się w lodówce po świętach i wyglądał, jakby miał zamiar zaraz samodzielnie z niej wyjść. A ponieważ nie marnujemy jedzenia, ugotowałam go i dorzuciłam do zupy.

Zapewniam też wszystkie mamy, że moje dzieci „takiej zielonej” zupy nie zjedzą, nie mam tak dobrze… ja jednak za zupami krem przepadam.

Ponieważ rosół został wyjedzony zupełnie, do przygotowania tej zupy wykorzystałam nowe Vegety Natur. Doskonale sie sprawdzają w przypadku, kiedy musimy przygotować coś szybko, a zależy na przy tym na jakości i smaku. Wystarczy zerknąć na składniki, a zauważycie, że nie ma w nim niczego, czego musielibyście się obawiać.

 

krem z warzyw z rosołu z brokułem
krem z warzyw z rosołu z brokułem

 

 

1 mała cebulka

2 łyżki oleju

szczypa ziaren kolendry

szczypta kminu rzymskiego

1 listek laurowy

2 ugotowane marchewki

1 ugotowana pietruszka

kawałek ugotowanego selera

ugotowane liście pory, natki pietruszki i selera

ugotowany brokuł (u mnie około 150 g)

1 litr wrzątku

1 płaska łyżka Vegety Natur

pieprz czarny

do podania:

kilka łyżek prażonego na suchej patelni słonecznika

sałatka:

kawałek świeżej marchewki

kawałek kapusty pekińskiej (miałam końcówkę już, więc też wykorzystałam)

oliwa z oliwek

Vegeta Natur do sałatek i dipów

Na oleju podsmażamy posiekaną cebulkę, dodajemy przyprawy: kolendrę, kmin rzymski i listek laurowy, chwile razem smażymy. Następnie wyjmujemy listek i dodajemy ugotowane pokrojone na kawałki warzywa, mieszamy z podsmazona cebulką. Vegetę Natur rozpuszczamy we wrzątku, zalewamy podsmazone warzywa i zagotowujemy.

Doprawiamy do smaku świeżo mielonym pieprzem i miksujemy blenderem na gładki krem.

Całość przetarłam przez sito, aby pozbyć sie włókien, które znajdowały się w brokule (ugotowałam i dodałam go do zupy w całości, nie tylko różyczki).

Kapustę pekińską siekamy drobno, marchew ścieramy na tarce jarzynowej, mieszamy z oliwą z oliwek, doprawiamy Vegetą Natur do sałatek i dipów.

Krem z warzyw z rosołu z brokułem podajemy z sałatką i ziarnami słonecznika.

 

 

krem z warzyw z rosołu z brokułem
krem z warzyw z rosołu z brokułem

 

 

krem z warzyw z rosołu z brokułem
krem z warzyw z rosołu z brokułem

 

Smacznego 🙂


Vegeta Natur - Inspirowane Naturą

Vegeta

 

Krem z warzyw z rosołu z brokułem
Wydruk przepisu
Krem z warzyw z rosołu z brokułem
Wydruk przepisu
Składniki
  • 1 mała cebulka
  • 2 łyżki oleju
  • szczypa ziaren kolendry
  • szczypta kminu rzymskiego
  • 1 listek laurowy
  • 2 ugotowane marchewki
  • 1 ugotowana pietruszka
  • kawałek ugotowanego selera
  • liście ugotowanepory natki pietruszki i selera
  • ugotowany brokuł u mnie około 150 g
  • 1 litr wrzątku
  • 1 płaska łyżka Vegety Natur
  • pieprz czarny
  • do podania:
  • kilka łyżek prażonego na suchej patelni słonecznika
  • sałatka:
  • kawałek świeżej marchewki
  • kawałek kapusty pekińskiej (miałam końcówkę już więc też wykorzystałam)
  • oliwa z oliwek
  • Vegeta Natur do sałatek i dipów
Porcje:
Sposób przygotowania
  1. Na oleju podsmażamy posiekaną cebulkę, dodajemy przyprawy: kolendrę, kmin rzymski i listek laurowy, chwile razem smażymy. Następnie wyjmujemy listek i dodajemy ugotowane pokrojone na kawałki warzywa, mieszamy z podsmazona cebulką. Vegetę Natur rozpuszczamy we wrzątku, zalewamy podsmazone warzywa i zagotowujemy.
  2. Doprawiamy do smaku świeżo mielonym pieprzem i miksujemy blenderem na gładki krem.
  3. Całość przetarłam przez sito, aby pozbyć sie włókien, które znajdowały się w brokule (ugotowałam i dodałam go do zupy w całości, nie tylko różyczki).
  4. Kapustę pekińską siekamy drobno, marchew ścieramy na tarce jarzynowej, mieszamy z oliwą z oliwek, doprawiamy Vegetą Natur do sałatek i dipów.
  5. Krem z warzyw z rosołu z brokułem podajemy z sałatką i ziarnami słonecznika.
Udostępnij ten przepis
Follow aczp:

Pracuję, gotuję, bloguję i wychowuję dzieci...