Krem z warzyw z rosołu z brokułem
Krem z warzyw z rosołu z brokułem
Składniki
  • 1 mała cebulka
  • 2 łyżki oleju
  • szczypa ziaren kolendry
  • szczypta kminu rzymskiego
  • 1 listek laurowy
  • 2 ugotowane marchewki
  • 1 ugotowana pietruszka
  • kawałek ugotowanego selera
  • liście ugotowaneporynatki pietruszki i selera
  • ugotowany brokułu mnie około 150 g
  • 1 litr wrzątku
  • 1 płaska łyżka Vegety Natur
  • pieprz czarny
  • do podania:
  • kilka łyżek prażonego na suchej patelni słonecznika
  • sałatka:
  • kawałek świeżej marchewki
  • kawałek kapusty pekińskiej (miałam końcówkę jużwięc też wykorzystałam)
  • oliwa z oliwek
  • Vegeta Natur do sałatek i dipów
Sposób przygotowania
  1. Na oleju podsmażamy posiekaną cebulkę, dodajemy przyprawy: kolendrę, kmin rzymski i listek laurowy, chwile razem smażymy. Następnie wyjmujemy listek i dodajemy ugotowane pokrojone na kawałki warzywa, mieszamy z podsmazona cebulką. Vegetę Natur rozpuszczamy we wrzątku, zalewamy podsmazone warzywa i zagotowujemy.
  2. Doprawiamy do smaku świeżo mielonym pieprzem i miksujemy blenderem na gładki krem.
  3. Całość przetarłam przez sito, aby pozbyć sie włókien, które znajdowały się w brokule (ugotowałam i dodałam go do zupy w całości, nie tylko różyczki).
  4. Kapustę pekińską siekamy drobno, marchew ścieramy na tarce jarzynowej, mieszamy z oliwą z oliwek, doprawiamy Vegetą Natur do sałatek i dipów.
  5. Krem z warzyw z rosołu z brokułem podajemy z sałatką i ziarnami słonecznika.