Jeżyny mam jeszcze w zamrażalniku, a ponieważ niedługo bedzie sezon na świeże, należałoby się ich juz pozbyć. Kruche ciasto miało być wykorzystane do czegoś innego, ale po upieczeniu zupełnie zmieniłam zdanie, wrzuciłam na nie jezyny, wylałam budyń, zrobiłam kruszonkę i wyszło fantastyczne kruche ciasto z budyniem i jeżynami.
Zamiast jezyn możecie użyć dowolnych owoców, świeżych lub mrożonych, dowolnego smaku budyniu, a do kruszonki dodać wiórki kokosowe lub zmielone orzechy… Jedno ciasto – setki możliwości.

- ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki zmielonych orzechów włoskich
- 200 g masła zimnego pokrojonego w kostkę
- 1 jajko
- 1/2 szklanki cukru
- szczypta soli
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- budyń:
- 2 budynie waniliowe (każdy na 500 ml mleka, bez dodatku cukru)
- 800 ml mleka
- 5 łyżek cukru
- 2-3 szklanki mrożonych jeżyn
Wszystkie składniki na kruche ciasto wkładamy do robota kuchennego i siekamy do momentu, aż całość zacznie przypominać mokry piasek. Wyjmujemy z misy, zagniatamy, dzielimy na 2 porcje – 3/4 na spód ciasta i 1/4 na górę, formujemy placki, owijamy szczelnie folią spożywczą i wkładamy do lodówki do schłodzenia.
Po schłodzeniu większą część ciasta rozwałkowujemy między dwoma kawałkami papieru do pieczenia i rozkładamy na blaszce 20×30 cm, wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuwamy widelcem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st.C około 15 minut lub do momentu, aż ciasto będzie miało złoty kolor. Wyjmujemy i studzimy.
Mleko (odlewamy 1/2 szklanki) zagotowujemy. W odlanej części rozpuszczamy proszek budyniowy i cukier, wlewamy na gotujące sie mleko i gotujemy budyń. Po ugotowaniu przykrywamy z wierzchu kawałkiem folii spożywczej, aby nie utworzył sie korzuch. Studzimy. Budyń powinien byc ciepły, aby się dał ładnie rozprowadzić na cieście, ale nie może być gorący, bo mamy przecież zamrożone owoce.
Na wystudzonym spodzie rozkładamy jeżyny, przykrywamy je budyniem, a na wierzch ścieramy pozostałą część ciasta kruchego. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st.C około 40 minut.

Smacznego 🙂
Podobne przepisy:
- ciasto:
- 2 szklanki maki pszennej
- 1/2 szklanki zmielonych orzechów włoskich
- 200 g masła zimnego pokrojonego w kostkę
- 1 jajko
- 1/2 szklanki cukru
- szczypta soli
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- budyń:
- 2 ml budynie waniliowe (każdy na 500mleka bez dodatku cukru)
- 800 ml mleka
- 5 łyżek cukru
- 2-3 szklanki mrożonych jeżyn
- Wszystkie składniki na kruche ciasto wkładamy do robota kuchennego i siekamy do momentu, aż całość zacznie przypominać mokry piasek. Wyjmujemy z misy, zagniatamy, dzielimy na 2 porcje - 3/4 na spód ciasta i 1/4 na górę, formujemy placki, owijamy szczelnie folią spożywczą i wkładamy do lodówki do schłodzenia.
- Po schłodzeniu większą część ciasta rozwałkowujemy między dwoma kawałkami papieru do pieczenia i rozkładamy na blaszce 20x30 cm, wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuwamy widelcem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st.C około 15 minut lub do momentu, aż ciasto będzie miało złoty kolor. Wyjmujemy i studzimy.
- Mleko (odlewamy 1/2 szklanki) zagotowujemy. W odlanej części rozpuszczamy proszek budyniowy i cukier, wlewamy na gotujące sie mleko i gotujemy budyń. Po ugotowaniu przykrywamy z wierzchu kawałkiem folii spożywczej, aby nie utworzył sie korzuch. Studzimy. Budyń powinien byc ciepły, aby się dał ładnie rozprowadzić na cieście, ale nie może być gorący, bo mamy przecież zamrożone owoce.
- Na wystudzonym spodzie rozkładamy jeżyny, przykrywamy je budyniem, a na wierzch ścieramy pozostałą część ciasta kruchego. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st.C około 40 minut.