Kurczak a’la gyros

with Brak komentarzy

Ponieważ moja rodzina niechętnie jada „odgrzewane kotlety”, zazwyczaj to, co zostaje z obiadu przerabiam na nowe danie. Kurczak a’la gyros, to najłatwiejszy sposób na podanie upieczonego czy też grillowanego wcześniej kurczaka.

Wystarczy mięso odzielić od kości, pokroić w kawałki, podsmażyć z czosnkiem i przyprawami, dodać podsmażone warzywa, plus tortille i sos, i mamy obiad gotowy.

kurczak a'la gyros
kurczak a’la gyros
  • 1 upieczona/grillowana pierś z kurczaka
  • 2 łyżeczki przyprawy Vegeta Natur z czosnkiem
  • 2 łyżki oleju
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żólta papryka
  • 2 cebule
  • 1/2 pomarańczy
  • sałata lodowa
  • placki tortilli
  • liście świeżej mięty
  • sól
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • sos czosnkowy:
  • 3 łyżki majonezu
  • 5 łyżek jogurtu typu greckiego
  • 1 łyżeczka Vegety Natur z czosnkiem
  • odrobina cukru

Mięso z kurczaka kroimy na kawałki, doprawiamy Vegetą Natur z czosnkiem.

Z papryki usuwamy gniazda nasienne, kroimy w paski. Cebulę kroimy na pół, a nastepnie w plasterki. Na jednej łyżce oleju podsmażany mięso na złoty kolor, zdejmujemy z patelni.

Na tę samą patelnię dolewamy oleju, wkładamy pokrojone warzywa i smazymy około 5 minut, aż zmiękną, ale nadal będą jędrne. Po usmażeniu mieszamy z mięsem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Wszystkie składniki na sos czosnkowy mieszamy razem. Na tortilli rozkładamy mięso z warzywami, polewamy sosem czosnkowym, dodajemy liście sałaty lodowej, zwijamy w rulon i podajemy.

kurczak a'la gyros
kurczak a’la gyros
kurczak a'la gyros
kurczak a’la gyros

Smacznego 🙂


Vegeta Natur - Inspirowane Naturą

kurczak a'la gyros
Wydruk przepisu
kurczak a'la gyros
Wydruk przepisu
Składniki
  • 1 upieczona/grillowana pierś z kurczaka
  • 2 łyżeczki przyprawy Vegeta Natur z czosnkiem
  • 2 łyżki oleju
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żólta papryka
  • 2 cebule
  • 1/2 pomarańczy
  • sałata lodowa
  • placki tortilli
  • liście świeżej mięty
  • sól
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • sos czosnkowy:
  • 3 łyżki majonezu
  • 5 łyżek jogurtu typu greckiego
  • 1 łyżeczka Vegety Natur z czosnkiem
  • odrobina cukru
Porcje:
Sposób przygotowania
  1. Mięso z kurczaka kroimy na kawałki, doprawiamy Vegetą Natur z czosnkiem. Z papryki usuwamy gniazda nasienne, kroimy w paski. Cebulę kroimy na pół, a nastepnie w plasterki. Na jednej łyżce oleju podsmażany mięso na złoty kolor, zdejmujemy z patelni. Na tę samą patelnię dolewamy oleju, wkładamy pokrojone warzywa i smazymy około 5 minut, aż zmiękną, ale nadal będą jędrne. Po usmażeniu mieszamy z mięsem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wszystkie składniki na sos czosnkowy mieszamy razem. Na tortilli rozkładamy mięso z warzywami, polewamy sosem czosnkowym, dodajemy liście sałaty lodowej, zwijamy w rulon i podajemy.
Udostępnij ten przepis
Follow aczp:

Pracuję, gotuję, bloguję i wychowuję dzieci...

Latest posts from