Ponieważ moja rodzina niechętnie jada „odgrzewane kotlety”, zazwyczaj to, co zostaje z obiadu przerabiam na nowe danie. Kurczak a’la gyros, to najłatwiejszy sposób na podanie upieczonego czy też grillowanego wcześniej kurczaka.
Wystarczy mięso odzielić od kości, pokroić w kawałki, podsmażyć z czosnkiem i przyprawami, dodać podsmażone warzywa, plus tortille i sos, i mamy obiad gotowy.

- 1 upieczona/grillowana pierś z kurczaka
- 2 łyżeczki przyprawy Vegeta Natur z czosnkiem
- 2 łyżki oleju
- 1 czerwona papryka
- 1 żólta papryka
- 2 cebule
- 1/2 pomarańczy
- sałata lodowa
- placki tortilli
- liście świeżej mięty
- sól
- świeżo mielony czarny pieprz
- sos czosnkowy:
- 3 łyżki majonezu
- 5 łyżek jogurtu typu greckiego
- 1 łyżeczka Vegety Natur z czosnkiem
- odrobina cukru
Mięso z kurczaka kroimy na kawałki, doprawiamy Vegetą Natur z czosnkiem.
Z papryki usuwamy gniazda nasienne, kroimy w paski. Cebulę kroimy na pół, a nastepnie w plasterki. Na jednej łyżce oleju podsmażany mięso na złoty kolor, zdejmujemy z patelni.
Na tę samą patelnię dolewamy oleju, wkładamy pokrojone warzywa i smazymy około 5 minut, aż zmiękną, ale nadal będą jędrne. Po usmażeniu mieszamy z mięsem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Wszystkie składniki na sos czosnkowy mieszamy razem. Na tortilli rozkładamy mięso z warzywami, polewamy sosem czosnkowym, dodajemy liście sałaty lodowej, zwijamy w rulon i podajemy.


Smacznego 🙂
- 1 upieczona/grillowana pierś z kurczaka
- 2 łyżeczki przyprawy Vegeta Natur z czosnkiem
- 2 łyżki oleju
- 1 czerwona papryka
- 1 żólta papryka
- 2 cebule
- 1/2 pomarańczy
- sałata lodowa
- placki tortilli
- liście świeżej mięty
- sól
- świeżo mielony czarny pieprz
- sos czosnkowy:
- 3 łyżki majonezu
- 5 łyżek jogurtu typu greckiego
- 1 łyżeczka Vegety Natur z czosnkiem
- odrobina cukru
- Mięso z kurczaka kroimy na kawałki, doprawiamy Vegetą Natur z czosnkiem. Z papryki usuwamy gniazda nasienne, kroimy w paski. Cebulę kroimy na pół, a nastepnie w plasterki. Na jednej łyżce oleju podsmażany mięso na złoty kolor, zdejmujemy z patelni. Na tę samą patelnię dolewamy oleju, wkładamy pokrojone warzywa i smazymy około 5 minut, aż zmiękną, ale nadal będą jędrne. Po usmażeniu mieszamy z mięsem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wszystkie składniki na sos czosnkowy mieszamy razem. Na tortilli rozkładamy mięso z warzywami, polewamy sosem czosnkowym, dodajemy liście sałaty lodowej, zwijamy w rulon i podajemy.