Kurczak z rożna z jabłkami

with Brak komentarzy

Kurczak z rożna z jabłkami to najprostszy i najłatwiejszy obiad do przygotowania, jaki tylko moge sobie wyobrazić. Wystarczy znaleźć owego kurczaka, najlepiej takiego wielkości około 2,5 kg, w miarę szczęśliwego, czyli karmionego paszą wolną od GMO, a gdyby to było jeszcze kurczę, które miało okazję skubnąć sobie trawki tu i ówdzie, to taki okaz byłby prawdziwym skarbem…

W wiekszych sklepach bez problemu dostaniemy dobrej jakości kurczaka.

Potem należy go jedynie natrzeć przyprawami, z których ja wybieram dobrej jakości mieszanki gotowe, takie jak Vegeta Natur. Skraca to czas przygotowywania i nie wymaga kombinowania przy samodzielnym mieszaniu przypraw. Właściwie, to mając te przyprawy, nawet dziecko potrafi przygotować ptaka do pieczenia, a mało tego, ma niezłą zabawę podczas nacierania… i mama pozwala sie ubrudzić 😉

Oczywiście kurczak nie został przez nas zjedzony w całości pierwszego dnia. A ponieważ rodzina NIE JADA czegoś, co było zrobione, tu cytat, który usłyszałam następnego dnia: „Pięć dni temu…” (Szok!!! Z lekka mną wstrząsnęło…), niechciane kurczę, po szybkim przemienieniu, pojawiło się nastepnego dnia na stole w postaci gyrosa 🙂 Hahaha…

Kombinujcie moi drodzy, bo aby rodzinę dobrze i zdrowo nakarmić, a przy tym nie stracić majątku na żywność, ani też jej nie marnować, co jest niestety dość powszechne, trzeba być sprytnym… Pokombinować z dostępnymi w lodówce składnikami, przechytrzyć dzieciaki i sprawić, że po zjedzeniu kurczaka z dnia poprzedniego powiedzą:”O rany, mamo, ale to było PYSZNE!!!”

Przepis na gyros z kurczaka z rożna podam w kolejnym wpisie. A tymczasem wracamy do przepisu z bohaterem w roli głównej. Jeśli ktoś nie ma rożna, to spokojnie może upiec kurczaka w całości w piekarniku, ukladając go na blaszce do pieczenia i pamiętając o przekręcaniu podczas pieczenia.

kurczak z rożna z jabłkami
kurczak z rożna z jabłkami

  • 1 kurczak ekologiczny o wadze około 2,5 kg
  • 2 małe kwaśne jabłka
  • 2 łyżki przyprawy do złocistego kurczaka Vegeta Natur
  • 1 łyżka przyprawy Vegeta Natur z czosnkiem
  • 1 łyżka suszonego majeranku (niekoniecznie, ale mój mąż kocha to zioło… czasami myślę, że po prostu nie zna innego ;-))
  • 1 łyżka oleju
  • kilka gałązek świeżego tymianku

Kurczaka myjemy dokładnie, usuwamy pióra, jeśli takowe gdzieś widzimy, osuszamy papierowym ręcznikiem. W miseczce mieszamy przyprawy z olejem i tak przygotowaną marynatą dokładnie nacieramy całego kurczaka w środku i na zewnątrz. Wcieramy ją dokładnie w skórę i pod skórę wszędzie tam, gdzie się da. Jabłka kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne i kawałki wciskamy do środka kurczaka razem z gałązkami świeżego tymianku. Kurczaka wkładamy do miski, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na kilka godzin w chłodne miejsce. Możemy do przygotować rano i upieć w porze obiadu, ale ja zazwyczaj przygotowuję go poprzedniego dnia wieczorem i noc spędza w przyprawach w lodówce lub na balkonie, jeśli jest zimno. Przed pieczeniem wyjmujemy kurczaka z miski i dokładnie obwiązujemy sznurkiem tak, aby jabłka pozostały tak, gdzie powinny, a ptak trzymał się podczas pieczenia na rożnie. Kurczaka o wadze około 2,5 kg pieczemy na rożnie około 2,5-3 godziny w temperaturze 200 st.C.

kurczak z rożna z jabłkami
kurczak z rożna z jabłkami

Smacznego 🙂


Vegeta Natur - Inspirowane Naturą

Vegeta

 

Kurczak z rożna z jabłkami
Wydruk przepisu
Kurczak z rożna z jabłkami
Wydruk przepisu
Składniki
  • 1 kurczak ekologiczny o wadze około 2 5 kg
  • 2 małe kwaśne jabłka
  • 2 łyżki przyprawy do złocistego kurczaka Vegeta Natur
  • 1 łyżka przyprawy Vegeta Natur z czosnkiem
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • 1 łyżka oleju
  • kilka gałązek świeżego tymianku
Porcje:
Sposób przygotowania
  1. Kurczaka myjemy dokładnie, usuwamy pióra, jeśli takowe gdzieś widzimy, osuszamy papierowym ręcznikiem.
  2. W miseczce mieszamy przyprawy z olejem i tak przygotowaną marynatą dokładnie nacieramy całego kurczaka w środku i na zewnątrz. Wcieramy ją dokładnie w skórę i pod skórę wszędzie tam, gdzie się da.
  3. Jabłka kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne i kawałki wciskamy do środka kurczaka razem z gałązkami świeżego tymianku.
  4. Kurczaka wkładamy do miski, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na kilka godzin w chłodne miejsce. Możemy do przygotować rano i upieć w porze obiadu, ale ja zazwyczaj przygotowuję go poprzedniego dnia wieczorem i noc spędza w przyprawach w lodówce lub na balkonie, jeśli jest zimno.
  5. Przed pieczeniem wyjmujemy kurczaka z miski i dokładnie obwiązujemy sznurkiem tak, aby jabłka pozostały tak, gdzie powinny, a ptak trzymał się podczas pieczenia na rożnie. Kurczaka o wadze około 2,5 kg pieczemy na rożnie około 2,5-3 godziny w temperaturze 200 st.C.
Udostępnij ten przepis
Follow aczp:

Pracuję, gotuję, bloguję i wychowuję dzieci...

Latest posts from