Łosoś z pieczonymi warzywami – zimowa blaszka

with Brak komentarzy

Lubię dania, które przygotowuje się w jednym garnku, jednej blaszce, na jednej patelni.

Przygotowanie ich jest zazwyczaj łatwe, wszystkie smaki przenikają sie nawzajem, więc potrawa ma głęboki smak i aromat, dodatkowo samo przygotowanie nie jest czasochłonne, danie jest zazwyczaj podzielne i można nim nakarmić kilka głodomorów. A co jest równie ważne, mamy o wiele mniej naczyń do mycia.

Wybieramy warzywa sezonowe, bo ona mają nawięcej witamin i minerałów w danej porze roku. Zima jest pod tym względem uboga, ale warzywa korzeniowe, odpowednio przygotowane są smaczne i elegancko się prezentują.

Lubię takie dania i dlatego bardzo je Wam polecam.

łosoś z zimowymi warzywami zimowa blaszka
łosoś z zimowymi warzywami zimowa blaszka
  • 1 kg filetu z łososia
  • 10 ziemniaków średniej wielkości
  • 5 małych buraczków
  • 2 marchewki fioletowe
  • 2 marchewki żółte
  • 2 zwykłe marchewki
  • 2 pieruszki
  • 1 czerwona cebula
  • 5 ząbków czosnku
  • 5 małych buraczków
  • 10 małych pieczarek
  • 1 cytryna
  • 2 łyżeczki przyprawy Vegeta Natur do ryb i owoców morza
  • 2 łyżki przyprawy Vegeta Natur do ziemniaków z ziołami
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 papryczki chili

Warzywa myjemy pod bieżącą wodą, osuszamy, kroimy w mniej więcej równe kawałki. Ziemniaków nie kroiłam, ale marchew i buraczki pokroiłam. Czosnek zostawiamy w łupinkach, cebulę kroimy na ćwiartki. Warzywa mieszamy w misce z olejem i przyprawą Vegeta Natur do pieczonych ziemniaków. Przekąłdamy na dużą blaszkę, taką z wyposażenia piekarnika i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. Pieczemy 45 minut. W tym czasie filet z łososia ouszamy, skrapiamy sokiem z 1/4 cytryny (pozostałą część kroimy w plasterki) i posypujemy przyprawą do ryb i owoców morza Vegeta Natur. Na wierchu ryby układamy też posiekaną papryczkę chili. Odstawiamy do momentu, aż warzywa będą prawie miękkie. W momencie kiedy to nastąpi, wyjmujemy blaszkę z piekarnika, warzywa rozsuwamy na boki, a na środku kładziemy kawałek papieru do pieczenia, a na nim układamy rybę. Całość wstawiamy ponownie do piekarnika i pieczemy jeszcze 20 minut. Wyjmujemy i od razu podajemy.

łosoś z pieczonymi warzywami zimowa blaszka
łosoś z pieczonymi warzywami zimowa blaszka

Smacznego 🙂


Vegeta Natur - Inspirowane Naturą

Łosoś z pieczonymi warzywami - zimowa blaszka
Wydruk przepisu
Łosoś z pieczonymi warzywami - zimowa blaszka
Wydruk przepisu
Składniki
  • 1 kg filetu z łososia
  • 10 ziemniaków średniej wielkości
  • 5 małych buraczków
  • 2 marchewki fioletowe
  • 2 marchewki żółte
  • 2 zwykłe marchewki
  • 2 pieruszki
  • 1 czerwona cebula
  • 5 ząbków czosnku
  • 5 małych buraczków
  • 10 małych pieczarek
  • 1 cytryna
  • 2 łyżeczki przyprawy Vegeta Natur do ryb i owoców morza
  • 2 łyżki przyprawy Vegeta Natur do pieczonych ziemniaków
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 papryczki chili
Porcje:
Sposób przygotowania
  1. Warzywa myjemy pod bieżącą wodą, osuszamy, kroimy w mniej więcej równe kawałki. Ziemniaków nie kroiłam, ale marchew i buraczki pokroiłam. Czosnek zostawiamy w łupinkach, cebulę kroimy na ćwiartki. Warzywa mieszamy w misce z olejem i przyprawą Vegeta Natur do pieczonych ziemniaków.
  2. Przekładamy na dużą blaszkę, taką z wyposażenia piekarnika i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. Pieczemy 45 minut.
  3. W tym czasie filet z łososia ouszamy, skrapiamy sokiem z 1/4 cytryny (pozostałą część kroimy w plasterki) i posypujemy przyprawą do ryb i owoców morza Vegeta Natur. Na wierchu ryby układamy też posiekaną papryczkę chili. Odstawiamy do momentu, aż warzywa będą prawie miękkie.
  4. W momencie kiedy to nastąpi, wyjmujemy blaszkę z piekarnika, warzywa rozsuwamy na boki, a na środku kładziemy kawałek papieru do pieczenia, a na nim układamy rybę. Całość wstawiamy ponownie do piekarnika i pieczemy jeszcze 20 minut.
  5. Wyjmujemy i od razu podajemy.
Udostępnij ten przepis
Follow aczp:

Pracuję, gotuję, bloguję i wychowuję dzieci...

Latest posts from