Makaron zielono mi

with Brak komentarzy

Makaron zielono mi, z zielonym sosem i zielonymi dodatkami to sposób na bardzo szybki obiad, gdy brakuje nam czasu, albo mamy ochotę na coś smacznego, a nie chcemy spędzać w kuchni całego dnia.

Zielony sos, to właściwie takie pesto z avocado i szpinaku, do tego dajemy mrożone warzywa Hortex: brokuły, najzieleńszy na świecie groszek, fasolkę szparagową, troche orzechów włoskich do chrupania oraz mięta i cytryna, aby całość była orzeźwiająca.

Makaron zielono mi przygotujecie w takim czasie, jaki jest potrzebny na ugotowanie makaronu.

Mrożone warzywa z Hortexu pozwalają nam zaoszczędzić czas, bo wystarczy je wyjąć z zamrażalnika, zalać na chwilę wrzątkiem (groszek, fasolka szparagowa) lub krótko gotować na parze (brokuły, kalafior), a niektóre, jak szpinak, możemy dodawać mrożone, np. do koktaili, smoothie…

Poza tym, mrożone w szczycie sezonu warzywa, zachowują najwięcej wartości odżywczych. A czyż nie jest przyjemnie cieszyć się takim zielonym makaronem, kiedy za oknem Pani Zima nie może sie zdecydować, czy odejść, czy może jeszcze trochę nas zmrozić…

Makaron zielono mi
Makaron zielono mi

  • 1 avocado
  • 2 kostki mrożonego szpinaku w liściach Hortex
  • sok z 1/4 cytryny
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • kilka orzechów włoskich
  • kilka różyczek mrożonych brokułow Hortex
  • 1/2 szklanki mrożonego groszku zielonego Hortex
  • 1/2 szklanki mrożonej fasolki szparagowej Hortex
  • garść orzechów włoskich do posypania
  • listki świeżej mięty
  • 200 g makaronu spaghetti

Zielony groszek, fasolkę i różyczki brokuła umieszczamy w misce i zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na czas przygotowywania sosu.

Makaron gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy.

W kielichu blendera umieszczamy avocado, rozmrożony szpinak, orzechy włoskie i sok z cytryny, miksujemy blenderem na gładką masę, dolewamy oleju rzepakowego w takiej ilości, aby powstał sos. Doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem.

Makaron mieszam z sosem, dodaję odsączone zielone warzywa, doprawiam do smaku sola, pieprzem i ewentualnie sokiem z cytryny. Podaję posypane orzechami włoskimi i listkami świeżej mięty.

Makaron zielono mi
Makaron zielono mi
Makaron zielono mi
Makaron zielono mi


Wiosenny konkurs od Matki Natury

Makaron zielono mi
Wydruk przepisu
Makaron zielono mi
Wydruk przepisu
Składniki
  • 1 avocado
  • 2 kostki mrożonego szpinaku w liściach Hortex
  • sok z 1/4 cytryny
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • kilka orzechów włoskich
  • kilka różyczek mrożonych brokułow Hortex
  • 1/2 szklanki mrożonego groszku zielonego Hortex
  • 1/2 szklanki mrożonej fasolki szparagowej Hortex
  • garść orzechów włoskich do posypania
  • listki świeżej mięty
  • 200 g makaronu spaghetti
Porcje:
Sposób przygotowania
  1. Zielony groszek, fasolkę i różyczki brokuła umieszczamy w misce i zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na czas przygotowywania sosu.
  2. Makaron gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy.
  3. W kielichu blendera umieszczamy avocado, rozmrożony szpinak, orzechy włoskie i sok z cytryny, miksujemy blenderem na gładką masę, dolewamy oleju rzepakowego w takiej ilości, aby powstał sos. Doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
  4. Makaron mieszam z sosem, dodaję odsączone zielone warzywa, doprawiam do smaku sola, pieprzem i ewentualnie sokiem z cytryny. Podaję posypane orzechami włoskimi i listkami świeżej mięty.
Udostępnij ten przepis
Follow aczp:

Pracuję, gotuję, bloguję i wychowuję dzieci...