Makaron zielono mi, z zielonym sosem i zielonymi dodatkami to sposób na bardzo szybki obiad, gdy brakuje nam czasu, albo mamy ochotę na coś smacznego, a nie chcemy spędzać w kuchni całego dnia.
Zielony sos, to właściwie takie pesto z avocado i szpinaku, do tego dajemy mrożone warzywa Hortex: brokuły, najzieleńszy na świecie groszek, fasolkę szparagową, troche orzechów włoskich do chrupania oraz mięta i cytryna, aby całość była orzeźwiająca.
Makaron zielono mi przygotujecie w takim czasie, jaki jest potrzebny na ugotowanie makaronu.
Mrożone warzywa z Hortexu pozwalają nam zaoszczędzić czas, bo wystarczy je wyjąć z zamrażalnika, zalać na chwilę wrzątkiem (groszek, fasolka szparagowa) lub krótko gotować na parze (brokuły, kalafior), a niektóre, jak szpinak, możemy dodawać mrożone, np. do koktaili, smoothie…
Poza tym, mrożone w szczycie sezonu warzywa, zachowują najwięcej wartości odżywczych. A czyż nie jest przyjemnie cieszyć się takim zielonym makaronem, kiedy za oknem Pani Zima nie może sie zdecydować, czy odejść, czy może jeszcze trochę nas zmrozić…

- 1 avocado
- 2 kostki mrożonego szpinaku w liściach Hortex
- sok z 1/4 cytryny
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- kilka orzechów włoskich
- kilka różyczek mrożonych brokułow Hortex
- 1/2 szklanki mrożonego groszku zielonego Hortex
- 1/2 szklanki mrożonej fasolki szparagowej Hortex
- garść orzechów włoskich do posypania
- listki świeżej mięty
- 200 g makaronu spaghetti
Zielony groszek, fasolkę i różyczki brokuła umieszczamy w misce i zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na czas przygotowywania sosu.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy.
W kielichu blendera umieszczamy avocado, rozmrożony szpinak, orzechy włoskie i sok z cytryny, miksujemy blenderem na gładką masę, dolewamy oleju rzepakowego w takiej ilości, aby powstał sos. Doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
Makaron mieszam z sosem, dodaję odsączone zielone warzywa, doprawiam do smaku sola, pieprzem i ewentualnie sokiem z cytryny. Podaję posypane orzechami włoskimi i listkami świeżej mięty.


- 1 avocado
- 2 kostki mrożonego szpinaku w liściach Hortex
- sok z 1/4 cytryny
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- kilka orzechów włoskich
- kilka różyczek mrożonych brokułow Hortex
- 1/2 szklanki mrożonego groszku zielonego Hortex
- 1/2 szklanki mrożonej fasolki szparagowej Hortex
- garść orzechów włoskich do posypania
- listki świeżej mięty
- 200 g makaronu spaghetti
- Zielony groszek, fasolkę i różyczki brokuła umieszczamy w misce i zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na czas przygotowywania sosu.
- Makaron gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy.
- W kielichu blendera umieszczamy avocado, rozmrożony szpinak, orzechy włoskie i sok z cytryny, miksujemy blenderem na gładką masę, dolewamy oleju rzepakowego w takiej ilości, aby powstał sos. Doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
- Makaron mieszam z sosem, dodaję odsączone zielone warzywa, doprawiam do smaku sola, pieprzem i ewentualnie sokiem z cytryny. Podaję posypane orzechami włoskimi i listkami świeżej mięty.