Pavlova z zimowym kompotem Hortex, to idealny przepis na pożegnanie zimy. Lada moment, a nasze stragany zrobią sie kolorowe od sezonowych owoców. Póki co, sięgamy po mrożonki, które odpowiednio przygotowane są super pomysłem na szybkie ciasta i słone dania.
Jeśli bezę upieczewmy wcześniej, przygotowanie owoców zajmie nam dosłownie kilka minut.
Bardzo słodkie ciasto wspaniale pasuje do kwaśnych śliwek i porzeczek. Szczypta cynamonu dodaje mu odświętnego charakteru. Możecie wierzyć lub nie, ale całość została zjedzona bardzo szybko…
Kompot, a raczej kisiel, którego nie zużyjecie do bezy, podajcie do owsianki, kaszki mannej lub po prostu zjedzcie łyżką z kubka… Gwarantuję fantastyczne doznania smakowe 😉

- 6 białek
- 250 g cukru
- 1 łyżeczka octu (u mnie jabłkowy)
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej
- szczypta soli
- 600 g śmietanki 30%
- 1 kompot zimowy Hortex (mrożonka)
- 3 łyżki cukru (można dodać więcej, jeśli ktoś lubi słodkie smaki)
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Białka ubijmy na sztywno ze szczyptą soli, dodajemy partiami cukier, ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Następnie dodajemy ocet i mąkę, miksujemy do połączenia się składników. Na dużej blaszce, takiej z wyposażenia piekarnika, rozkładamy papier do pieczenia, na króym rysujemy okręg o srednicy około 23 cm (rysowanie można pominąć). Na blaszkę wykładamy mase bezową tak, aby wypełniła narysowany okręg.
Blaszkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 120 st.C (u mnie termoobieg) i pieczemy około 1,5 godziny. Studzimy w piekarniku.
Śmietankę ubijamy na sztywno.
Owoce z kompotu zimowego Hortex wkładamy do rondelka, dolewamy 1/2 szklanki wody i wsypujemy przyprawy z dołączonej saszetki oraz cukier. Zagotowujemy. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy w 2 łyżkach wody, wlewamy do gotującego się kompotu, mieszamy, zagotowujemy i odstawiamy do przestudzenia.
Na bezie rozsmaruwujemy ubitą smietankę, następnie polewamy kompotem zimowym Hortex. Właściwie z kompotu, po dodaniu maki ziemniaczanej, zrobi nam się kisiel, ale o to chodziło. Resztę owoców podajemy w dodatkowej miseczce.


- 6 białek
- 250 g cukru
- 1 łyżeczka octu u mnie jabłkowy
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej
- szczypta soli
- 600 g śmietanki 30%
- 1 kompot zimowy Hortex mrożonka
- 3 łyżki cukru (można dodać więcej jeśli ktoś lubi słodkie smaki)
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- Białka ubijmy na sztywno ze szczyptą soli, dodajemy partiami cukier, ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Następnie dodajemy ocet i mąkę, miksujemy do połączenia się składników. Na dużej blaszce, takiej z wyposażenia piekarnika, rozkładamy papier do pieczenia, na króym rysujemy okręg o srednicy około 23 cm (rysowanie można pominąć). Na blaszkę wykładamy mase bezową tak, aby wypełniła narysowany okręg.
- Blaszkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 120 st.C (u mnie termoobieg) i pieczemy około 1,5 godziny. Studzimy w piekarniku.
- Śmietankę ubijamy na sztywno.
- Owoce z kompotu zimowego Hortex wkładamy do rondelka, dolewamy 1/2 szklanki wody i wsypujemy przyprawy z dołączonej saszetki oraz cukier. Zagotowujemy. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy w 2 łyżkach wody, wlewamy do gotującego się kompotu, mieszamy, zagotowujemy i odstawiamy do przestudzenia.
- Na bezie rozsmaruwujemy ubitą smietankę, następnie polewamy kompotem zimowym Hortex. Właściwie z kompotu, po dodaniu maki ziemniaczanej, zrobi nam się kisiel, ale o to chodziło. Resztę owoców podajemy w dodatkowej miseczce.