Pavlova z zimowym kompotem

with Brak komentarzy

Pavlova z zimowym kompotem Hortex, to idealny przepis na pożegnanie zimy. Lada moment, a nasze stragany zrobią sie kolorowe od sezonowych owoców. Póki co, sięgamy po mrożonki, które odpowiednio przygotowane są super pomysłem na szybkie ciasta i słone dania.

Jeśli bezę upieczewmy wcześniej, przygotowanie owoców zajmie nam dosłownie kilka minut.

Bardzo słodkie ciasto wspaniale pasuje do kwaśnych śliwek i porzeczek. Szczypta cynamonu dodaje mu odświętnego charakteru. Możecie wierzyć lub nie, ale całość została zjedzona bardzo szybko…

Kompot, a raczej kisiel, którego nie zużyjecie do bezy, podajcie do owsianki, kaszki mannej lub po prostu zjedzcie łyżką z kubka… Gwarantuję fantastyczne doznania smakowe 😉

Pavlova z kompotem zimowym
Pavlova z kompotem zimowym
  • 6 białek
  • 250 g cukru
  • 1 łyżeczka octu (u mnie jabłkowy)
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej
  • szczypta soli
  • 600 g śmietanki 30%
  • 1 kompot zimowy Hortex (mrożonka)
  • 3 łyżki cukru (można dodać więcej, jeśli ktoś lubi słodkie smaki)
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Białka ubijmy na sztywno ze szczyptą soli, dodajemy partiami cukier, ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Następnie dodajemy ocet i mąkę, miksujemy do połączenia się składników. Na dużej blaszce, takiej z wyposażenia piekarnika, rozkładamy papier do pieczenia, na króym rysujemy okręg o srednicy około 23 cm (rysowanie można pominąć). Na blaszkę wykładamy mase bezową tak, aby wypełniła narysowany okręg.

Blaszkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 120 st.C (u mnie termoobieg) i pieczemy około 1,5 godziny. Studzimy w piekarniku.

Śmietankę ubijamy na sztywno.

Owoce z kompotu zimowego Hortex wkładamy do rondelka, dolewamy 1/2 szklanki wody i wsypujemy przyprawy z dołączonej saszetki oraz cukier. Zagotowujemy. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy w 2 łyżkach wody, wlewamy do gotującego się kompotu, mieszamy, zagotowujemy i odstawiamy do przestudzenia.

Na bezie rozsmaruwujemy ubitą smietankę, następnie polewamy kompotem zimowym Hortex. Właściwie z kompotu, po dodaniu maki ziemniaczanej, zrobi nam się kisiel, ale o to chodziło. Resztę owoców podajemy w dodatkowej miseczce.

Pavlova z kompotem zimowym
Pavlova z kompotem zimowym

Pavlova z kompotem zimowym
Pavlova z kompotem zimowym


Wiosenny konkurs od Matki Natury

Pavlova z zimowym kompotem
Wydruk przepisu
Pavlova z zimowym kompotem
Wydruk przepisu
Składniki
  • 6 białek
  • 250 g cukru
  • 1 łyżeczka octu u mnie jabłkowy
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej
  • szczypta soli
  • 600 g śmietanki 30%
  • 1 kompot zimowy Hortex mrożonka
  • 3 łyżki cukru (można dodać więcej jeśli ktoś lubi słodkie smaki)
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Porcje:
Sposób przygotowania
  1. Białka ubijmy na sztywno ze szczyptą soli, dodajemy partiami cukier, ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Następnie dodajemy ocet i mąkę, miksujemy do połączenia się składników. Na dużej blaszce, takiej z wyposażenia piekarnika, rozkładamy papier do pieczenia, na króym rysujemy okręg o srednicy około 23 cm (rysowanie można pominąć). Na blaszkę wykładamy mase bezową tak, aby wypełniła narysowany okręg.
  2. Blaszkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 120 st.C (u mnie termoobieg) i pieczemy około 1,5 godziny. Studzimy w piekarniku.
  3. Śmietankę ubijamy na sztywno.
  4. Owoce z kompotu zimowego Hortex wkładamy do rondelka, dolewamy 1/2 szklanki wody i wsypujemy przyprawy z dołączonej saszetki oraz cukier. Zagotowujemy. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy w 2 łyżkach wody, wlewamy do gotującego się kompotu, mieszamy, zagotowujemy i odstawiamy do przestudzenia.
  5. Na bezie rozsmaruwujemy ubitą smietankę, następnie polewamy kompotem zimowym Hortex. Właściwie z kompotu, po dodaniu maki ziemniaczanej, zrobi nam się kisiel, ale o to chodziło. Resztę owoców podajemy w dodatkowej miseczce.
Udostępnij ten przepis
Follow aczp:

Pracuję, gotuję, bloguję i wychowuję dzieci...