Pavlova z zimowym kompotem
Pavlova z zimowym kompotem
Składniki
  • 6 białek
  • 250g cukru
  • 1 łyżeczka octuu mnie jabłkowy
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej
  • szczypta soli
  • 600g śmietanki 30%
  • 1 kompot zimowy Hortexmrożonka
  • 3 łyżki cukru (można dodać więcejjeśli ktoś lubi słodkie smaki)
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Sposób przygotowania
  1. Białka ubijmy na sztywno ze szczyptą soli, dodajemy partiami cukier, ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Następnie dodajemy ocet i mąkę, miksujemy do połączenia się składników. Na dużej blaszce, takiej z wyposażenia piekarnika, rozkładamy papier do pieczenia, na króym rysujemy okręg o srednicy około 23 cm (rysowanie można pominąć). Na blaszkę wykładamy mase bezową tak, aby wypełniła narysowany okręg.
  2. Blaszkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 120 st.C (u mnie termoobieg) i pieczemy około 1,5 godziny. Studzimy w piekarniku.
  3. Śmietankę ubijamy na sztywno.
  4. Owoce z kompotu zimowego Hortex wkładamy do rondelka, dolewamy 1/2 szklanki wody i wsypujemy przyprawy z dołączonej saszetki oraz cukier. Zagotowujemy. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy w 2 łyżkach wody, wlewamy do gotującego się kompotu, mieszamy, zagotowujemy i odstawiamy do przestudzenia.
  5. Na bezie rozsmaruwujemy ubitą smietankę, następnie polewamy kompotem zimowym Hortex. Właściwie z kompotu, po dodaniu maki ziemniaczanej, zrobi nam się kisiel, ale o to chodziło. Resztę owoców podajemy w dodatkowej miseczce.