Piernik sernik z jeżynami

with Brak komentarzy

Piernik sernik z jeżynami łączy popularny i lubiany przez większość sernik ze znanym nam juza ciastem czekoladowym typu brownie.

Jeżyny ożywiają całość i nadają świeżości. Słodkie przełamane kwaśnym, czyli to, co lubimy najbardziej.

Do ciasta wykorzystałam pół wiaderka sera, który zalegał w lodówce i prosił się o zużycie i 2 tabliczki czekolady, które dostałam po oddaniu krwi. Jeżyny pochodzą z ekologicznej uprawy od mamy… 😉

Tak więc widzicie, że czasami, a właściwie często, zawartość naszej lodówki i szuflad motywuje nas, a jesli nie, to powinna, do przygotowania tej, a nie innej potrawy. Wystarczy tylko przejrzeć to, co mamy i co zbliża sie do końca terminu ważności… Nie wyrzucaj, wykorzystaj ! (ulubiony cytat mojego Jaśka z Psiego Patrolu 😉 )

Ciasto nie jest czasochochłonne, pracy przy jego przygotowaniu też nie jest dużo, nawet miksera nie musimy wyjmowac z szafki, ot garnek, miska, łyżka i tyle…

A smak naprawdę super, bardzo Wam polecam ten przepis.

piernik sernik z jeżynami
piernik sernik z jeżynami

ciasto czekoladowe:

  • 200 g masła
  • 200 g czekolady min. 60% kakao
  • 3 jaja
  • 200 g cukru
  • 135 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka przyprawy do piernika

masa serowa:

  • 500 g zmielonego twarogu z wiaderka
  • 50 g masła
  • 1 jajko
  • 1 budyń śmietankowy bez cukru
  • 200-300 g mrozonych jeżyn lub innych drobnych owoców

Masło roztapiamy w rondelku razem z czekoladą, dodajemy pozostałe składniki i mieszamy rózgą do połączenia sie składników.

Wszystkie składniki na mase serową mieszamy dokładnie.

Blaszkę o wymiarach około 20×20 cm wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy na nią ciasto czekoladowe, rozprowadzamy i na wierzch wykładamy łyżką mase serową, wyrównujemy.

Z jednej strony wkładamy w ciasto końcówkę noża stołowego lub drewanianej łyżki i robimy w cieście „esy-floresy”. Na wierzchu układamy zamrożone jeżyny i delikatnie wciskamy je w masę.

Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 165 st.C przez około 45 minut. Wyjmujemy z piekarnika, studzimy w blaszce, a następnie kroimy na kawałki.

piernik sernik z jeżynami
piernik sernik z jeżynami
piernik sernik z jeżynami
piernik sernik z jeżynami

Inspiracja

Piernik sernik z jeżynami
Wydruk przepisu
Piernik sernik z jeżynami
Wydruk przepisu
Składniki
  • ciasto czekoladowe:
  • 200 g masła
  • 200 g czekolady min. 60% kakao
  • 3 jaja
  • 200 g cukru
  • 135 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • masa serowa:
  • 500 g zmielonego twarogu z wiaderka
  • 50 g masła
  • 1 jajko
  • 1 budyń śmietankowy bez cukru
  • 200-300 g mrożonych jeżyn lub innych drobnych owoców
Porcje:
Sposób przygotowania
  1. Masło roztapiamy w rondelku razem z czekoladą, dodajemy pozostałe składniki i mieszamy rózgą do połączenia sie składników.
  2. Wszystkie składniki na mase serową mieszamy dokładnie.
  3. Blaszkę o wymiarach około 20x20 cm wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy na nią ciasto czekoladowe, rozprowadzamy i na wierzch wykładamy łyżką mase serową, wyrównujemy.
  4. Z jednej strony wkładamy w ciasto końcówkę noża stołowego lub drewanianej łyżki i robimy w cieście "esy-floresy". Na wierzchu układamy zamrożone jeżyny i delikatnie wciskamy je w masę.
  5. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 165 st.C przez około 45 minut. Wyjmujemy z piekarnika, studzimy w blaszce, a następnie kroimy na kawałki.
Udostępnij ten przepis
Follow aczp:

Pracuję, gotuję, bloguję i wychowuję dzieci...

Latest posts from