Pierogi z jagodami

with Brak komentarzy

Magda Gessler mówi , że sekretem dobrych pierogów jest… ciasto. Mięciutkie, elastyczne, cieniutkie, ale nie za bardzo. Takie ciasto, z którym się dobrze pracuje podczas sklejania. A pierogi z jagodami muszą być dobrze sklejone, no bo jak inaczej?

Najlepsze gospodynie domowe mają swoje sekrety na udane pierogi. Moim sekretem idealnego ciasta na pierogi z jagodami jest dodatek oliwy Gallo Classico do ciasta.

  • 560 g mąki pszennej tortowej
  • 250 ml gorącej wody
  • 20 ml oliwy Gallo Classico
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 3 szklanki jagód
  • 6 łyżek cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Z ciasta, wody, jajka, soli i oliwy wyrabiamy elastyczne ciasto, które odkładamy na 20 minut przykryte ściereczką. Ważne jest, aby dokładnie odmierzyć składniki, wówczas wyjdzie Wam naprawdę idealne pierogowe ciasto.

Przygotowyjemy jagodowy farsz: jagody płuczemy pod bieżącą wodą, odsączamy na durszlaku, mieszamy w miseczce z cukrem i mąką ziemniaczaną.

Po 20 minutach ciasto dzielimy na 2 części. Jedną pozostawiamy pod przykryciem, a drugą wałkujemy na cienki placek (około 2 mm grubości) i za pomocą szklanki wycinamy kółka. Na każdym z nich kładziemy łyżeczkę jagód i dokładnie sklejamy brzegi.

Pierogi odkładamy na posypany mąką blat. W dużym garnku zagotowujemy wodę, dodajemy trochę soli i na gotującą, wkładamy pierogi. Gotujemy około minutę od wypłynięcia.

Układamy na talerzach, podajemy z jogurtem greckim i cukrem, jeśli ktoś lubi słodkie.

pierogi z jagodami
pierogi z jagodami
Pierogi z jagodami
Pierogi z jagodami

Smacznego 🙂

Dodaj smaku z Gallo!
Pierogi z jagodami
Wydruk przepisu
Pierogi z jagodami
Wydruk przepisu
Składniki
  • 560 g mąki pszennej tortowej
  • 250 ml gorącej wody
  • 20 ml oliwy Gallo classico
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 3 szklanki jagód
  • 6 łyżek cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Porcje:
Sposób przygotowania
  1. Z ciasta, wody, jajka, soli i oliwy wyrabiamy elastyczne ciasto, które odkładamy na 20 minut przykryte ściereczką. Ważne jest, aby dokładnie odmierzyć składniki, wówczas wyjdzie Wam naprawdę idealne pierogowe ciasto.
  2. Przygotowyjemy jagodowy farsz: jagody płuczemy pod bieżącą wodą, odsączamy na durszlaku, mieszamy w miseczce z cukrem i mąką ziemniaczaną.
  3. Po 20 minutach ciasto dzielimy na 2 części. Jedną pozostawiamy pod przykryciem, a drugą wałkujemy na cienki placek (około 2 mm grubości) i za pomocą szklanki wycinamy kółka. Na każdym z nich kładziemy łyżeczkę jagód i dokładnie sklejamy brzegi.
  4. Pierogi odkładamy na posypany mąką blat. W dużym garnku zagotowujemy wodę, dodajemy trochę soli i na gotującą, wkładamy pierogi. Gotujemy około minutę od wypłynięcia.
  5. Układamy na talerzach, podajemy z jogurtem greckim i cukrem, jeśli ktoś lubi słodkie.
Udostępnij ten przepis
Follow aczp:

Pracuję, gotuję, bloguję i wychowuję dzieci...

Latest posts from