Magda Gessler mówi , że sekretem dobrych pierogów jest… ciasto. Mięciutkie, elastyczne, cieniutkie, ale nie za bardzo. Takie ciasto, z którym się dobrze pracuje podczas sklejania. A pierogi z jagodami muszą być dobrze sklejone, no bo jak inaczej?
Najlepsze gospodynie domowe mają swoje sekrety na udane pierogi. Moim sekretem idealnego ciasta na pierogi z jagodami jest dodatek oliwy Gallo Classico do ciasta.
- 560 g mąki pszennej tortowej
- 250 ml gorącej wody
- 20 ml oliwy Gallo Classico
- 1 jajko
- szczypta soli
- 3 szklanki jagód
- 6 łyżek cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Z ciasta, wody, jajka, soli i oliwy wyrabiamy elastyczne ciasto, które odkładamy na 20 minut przykryte ściereczką. Ważne jest, aby dokładnie odmierzyć składniki, wówczas wyjdzie Wam naprawdę idealne pierogowe ciasto.
Przygotowyjemy jagodowy farsz: jagody płuczemy pod bieżącą wodą, odsączamy na durszlaku, mieszamy w miseczce z cukrem i mąką ziemniaczaną.
Po 20 minutach ciasto dzielimy na 2 części. Jedną pozostawiamy pod przykryciem, a drugą wałkujemy na cienki placek (około 2 mm grubości) i za pomocą szklanki wycinamy kółka. Na każdym z nich kładziemy łyżeczkę jagód i dokładnie sklejamy brzegi.
Pierogi odkładamy na posypany mąką blat. W dużym garnku zagotowujemy wodę, dodajemy trochę soli i na gotującą, wkładamy pierogi. Gotujemy około minutę od wypłynięcia.
Układamy na talerzach, podajemy z jogurtem greckim i cukrem, jeśli ktoś lubi słodkie.
Pierogi z jagodami


Smacznego 🙂
- 560 g mąki pszennej tortowej
- 250 ml gorącej wody
- 20 ml oliwy Gallo classico
- 1 jajko
- szczypta soli
- 3 szklanki jagód
- 6 łyżek cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- Z ciasta, wody, jajka, soli i oliwy wyrabiamy elastyczne ciasto, które odkładamy na 20 minut przykryte ściereczką. Ważne jest, aby dokładnie odmierzyć składniki, wówczas wyjdzie Wam naprawdę idealne pierogowe ciasto.
- Przygotowyjemy jagodowy farsz: jagody płuczemy pod bieżącą wodą, odsączamy na durszlaku, mieszamy w miseczce z cukrem i mąką ziemniaczaną.
- Po 20 minutach ciasto dzielimy na 2 części. Jedną pozostawiamy pod przykryciem, a drugą wałkujemy na cienki placek (około 2 mm grubości) i za pomocą szklanki wycinamy kółka. Na każdym z nich kładziemy łyżeczkę jagód i dokładnie sklejamy brzegi.
- Pierogi odkładamy na posypany mąką blat. W dużym garnku zagotowujemy wodę, dodajemy trochę soli i na gotującą, wkładamy pierogi. Gotujemy około minutę od wypłynięcia.
- Układamy na talerzach, podajemy z jogurtem greckim i cukrem, jeśli ktoś lubi słodkie.