Z ciasta, wody, jajka, soli i oliwy wyrabiamy elastyczne ciasto, które odkładamy na 20 minut przykryte ściereczką. Ważne jest, aby dokładnie odmierzyć składniki, wówczas wyjdzie Wam naprawdę idealne pierogowe ciasto.
Przygotowyjemy jagodowy farsz: jagody płuczemy pod bieżącą wodą, odsączamy na durszlaku, mieszamy w miseczce z cukrem i mąką ziemniaczaną.
Po 20 minutach ciasto dzielimy na 2 części. Jedną pozostawiamy pod przykryciem, a drugą wałkujemy na cienki placek (około 2 mm grubości) i za pomocą szklanki wycinamy kółka. Na każdym z nich kładziemy łyżeczkę jagód i dokładnie sklejamy brzegi.
Pierogi odkładamy na posypany mąką blat. W dużym garnku zagotowujemy wodę, dodajemy trochę soli i na gotującą, wkładamy pierogi. Gotujemy około minutę od wypłynięcia.
Układamy na talerzach, podajemy z jogurtem greckim i cukrem, jeśli ktoś lubi słodkie.