Rolada z łopatki z kiszoną kapustą i sosem z suszonych grzybów

with Brak komentarzy

Pierwszy dzień Bożego Narodzenia, to czas, w którym na stołach królują różnego rodzaju mięsiwa. Po postnej wigilii i momentach „Nie ruszaj, to na święta!!!”,  nastaje czas prawdziwej rozpusty: „Jedz, bo się zmarnuje”.

Wspaniale sprawdzają się dania, które można przygotować wcześniej. Rolada z łopatki z kiszoną kapustą i sosem z suszonych grzybów, to świetna propozycja na świąteczny stół. Mięso marynujemy w przyprawach wcześniej, kapustę możemy przygotować wcześniej, sos grzybowy również możemy zrobić wcześniej, a w dniu podania, upiec mięso z kapustą w piekarniku i podgrzać sos.

Do całości proponuję jeszcze ziemniaki w stylu hasselback oraz brokuła i kalafiora gotowane na parze. Całość może nieco nadwyrężyć nasz system trawienny, ale od czego mamy Espumisan Max ;-). Ma o nas dbać w tym okresie, w którym większość z nas, najwięcej czasu spędza przy stole. Bo święta to często jedyny czas, kiedy możey spotkać się i porozmawiać z rodziną. A gdzie się rozmawia lepiej, jak nie przy suto zastawionym stole…

 

Rolada z łopatki z kiszoną kapustą
Rolada z łopatki z kiszoną kapustą

 

1,5 kg łopatki wieprzowej

3 łyżki musztardy miodowej

sól

pieprz czarny świeżo zmielony

4 -5 ząbków czosnku

2-3 gałąki świezego rozmarynu

3-4 listki laurowe

1 kg kapusty kiszonej

1 duża cebula

2 łyżki oleju

1 łyżeczka kminku

1/2 łyżeczki kopru włoskiego

garść suszonych grzybów (u mnie podgrzybki)

1 mała cebula

1 łyżka oleju

1 łyżka masła

100 ml śmietanki 30%

sól

świeżo mielony czarny pieprz

1 kg ziemniaków średniej wielkości

2 łyżki oleju

1 brokuł

1 kalafior

Łopatkę kroimy wzdłuż tak, aby powstał jak największy płąt mięsa. Posypujemy solą, pieprzem, smarujemy musztardą i przeciśniętym przez praske czosnkiem. Zwijamy ciasno w rulon i obwiązujemy sznurkiem, aby zachowała kształt. Pod sznurek wkładamy jeszcze listki laurowe i gałązki rozmarynu.

Tak przygotowane mięso wkładamy do naczynia żaroodprnego i odstawiamy na noc w chłodne miejsce.

Suszone grzyby zalewamy wodą i odstawiamy na noc.

Następnego dnia na 2 łyżkach oleju podsmażany posiekaną cebulkę i jak zmięknie, dodajemy na patelnię poszatkowaną kiszoną kapustę. Całość przesmażamy, doprawiamy pieprzem, dodajemy kminek i koper włoski i przekładamy do naczynia żaroodpornego, pod roladę z łopatki.

Naczynie z kapustą i mięsem wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i całość pieczemy około 1,5 godziny.

Ziemniaki myjemy, nacinamy je w poprzek tak, aby nie przeciąć do końca, skrapiamy olejem, układamy w naczyniu żaroodpornym lub blaszce, przykrywamy folią alumiową i wstawiamy do piekarnika obok kapusty z mięsem. Warto dopasować tak naczynia, aby oba dania piekły sie jednocześnie. Zaoszczędzimy na czasie i energii.

Grzyby gotujemy w wodzie, w której się moczyły przez około 20 minut, aż będą miękkie.

Następnie wyjmujemy je i kroimy w paseczki. Wywar zachowujemy.

Na patelni rozgrzewamy olej i masło, podsmażamy posiekaną cebulkę i dodajemy ugotowane grzyby. Podlewamy 50 ml wywaru, w którym gotowały sie grzyby, wlewamy śmietankę, doprawiamy solą, pieprzem i całość gotujemy do momentu, aż płyn się zredukuje i utworzy się pyszny sos. Zajmie to około 15-20 minut.

Brokuła i kalafiora gotujemy na parze.

Gdy rolada będzie upieczona, wyjmujemy ją z naczynia, usuwamy sznurek i kroimy na plastry.

Mięso podajemy z kiszoną kapustą, sosem grzybowym i ziemniakami oraz warzywami.

 

Rolada z łopatki z kiszoną kapustą
Rolada z łopatki z kiszoną kapustą/ „Espumisan Max to wyrób medyczny CE”

 

Rolada z łopatki z kiszoną kapustą
Rolada z łopatki z kiszoną kapustą/ „Espumisan Max to wyrób medyczny CE”

 

Smacznego 🙂

 


Świąteczne tradycje

P.S. Atmosfera świąt sprzyja spożywaniu posiłków, które mogą powodować silne wzdęcia.

Tylko jedna kapsułka Espumisan MAX w czasie lub po świątecznym posiłku* i znów możesz cieszyć się swobodą kontaktu z najbliższymi.

* Maksymalna dawka dobowa to 5 kapsułek

Rolada z łopatki z kiszoną kapustą i sosem z suszonych grzybów
Wydruk przepisu
Rolada z łopatki z kiszoną kapustą i sosem z suszonych grzybów
Wydruk przepisu
Składniki
  • 1,5 kg łopatki wieprzowej
  • 3 łyżki musztardy miodowej
  • sól
  • pieprz czarny świeżo zmielony
  • 4 -5 ząbków czosnku
  • 2-3 gałąki świezego rozmarynu
  • 3-4 listki laurowe
  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1/2 łyżeczki kopru włoskiego
  • garść suszonych grzybów u mnie podgrzybki
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka masła
  • 100 ml śmietanki 30%
  • sól
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • 1 kg ziemniaków średniej wielkości
  • 2 łyżki oleju
  • 1 brokuł
  • 1 kalafior
Porcje:
Sposób przygotowania
  1. Łopatkę kroimy wzdłuż tak, aby powstał jak największy płąt mięsa. Posypujemy solą, pieprzem, smarujemy musztardą i przeciśniętym przez praske czosnkiem. Zwijamy ciasno w rulon i obwiązujemy sznurkiem, aby zachowała kształt. Pod sznurek wkładamy jeszcze listki laurowe i gałązki rozmarynu.
  2. Tak przygotowane mięso wkładamy do naczynia żaroodprnego i odstawiamy na noc w chłodne miejsce.
  3. Suszone grzyby zalewamy wodą i odstawiamy na noc.
  4. Następnego dnia na 2 łyżkach oleju podsmażany posiekaną cebulkę i jak zmięknie, dodajemy na patelnię poszatkowaną kiszoną kapustę. Całość przesmażamy, doprawiamy pieprzem, dodajemy kminek i koper włoski i przekładamy do naczynia żaroodpornego, pod roladę z łopatki.
  5. Naczynie z kapustą i mięsem wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i całość pieczemy około 1,5 godziny.
  6. Ziemniaki myjemy, nacinamy je w poprzek tak, aby nie przeciąć do końca, skrapiamy olejem, układamy w naczyniu żaroodpornym lub blaszce, przykrywamy folią alumiową i wstawiamy do piekarnika obok kapusty z mięsem. Warto dopasować tak naczynia, aby oba dania piekły sie jednocześnie. Zaoszczędzimy na czasie i energii.
  7. Grzyby gotujemy w wodzie, w której się moczyły przez około 20 minut, aż będą miękkie.
  8. Następnie wyjmujemy je i kroimy w paseczki. Wywar zachowujemy.
  9. Na patelni rozgrzewamy olej i masło, podsmażamy posiekaną cebulkę i dodajemy ugotowane grzyby. Podlewamy 50 ml wywaru, w którym gotowały sie grzyby, wlewamy śmietankę, doprawiamy solą, pieprzem i całość gotujemy do momentu, aż płyn się zredukuje i utworzy się pyszny sos. Zajmie to około 15-20 minut.
  10. Brokuła i kalafiora gotujemy na parze.
  11. Gdy rolada będzie upieczona, wyjmujemy ją z naczynia, usuwamy sznurek i kroimy na plastry.
  12. Mięso podajemy z kiszoną kapustą, sosem grzybowym i ziemniakami oraz warzywami.
Udostępnij ten przepis
Follow aczp:

Pracuję, gotuję, bloguję i wychowuję dzieci...

Latest posts from