Rolada z łopatki z kiszoną kapustą i sosem z suszonych grzybów
Rolada z łopatki z kiszoną kapustą i sosem z suszonych grzybów
Składniki
  • 1,5kg łopatki wieprzowej
  • 3 łyżki musztardy miodowej
  • sól
  • pieprz czarny świeżo zmielony
  • 4 -5 ząbków czosnku
  • 2-3 gałąki świezego rozmarynu
  • 3-4 listki laurowe
  • 1kg kapusty kiszonej
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1/2 łyżeczki kopru włoskiego
  • garść suszonych grzybówu mnie podgrzybki
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka masła
  • 100ml śmietanki 30%
  • sól
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • 1kg ziemniaków średniej wielkości
  • 2 łyżki oleju
  • 1 brokuł
  • 1 kalafior
Sposób przygotowania
  1. Łopatkę kroimy wzdłuż tak, aby powstał jak największy płąt mięsa. Posypujemy solą, pieprzem, smarujemy musztardą i przeciśniętym przez praske czosnkiem. Zwijamy ciasno w rulon i obwiązujemy sznurkiem, aby zachowała kształt. Pod sznurek wkładamy jeszcze listki laurowe i gałązki rozmarynu.
  2. Tak przygotowane mięso wkładamy do naczynia żaroodprnego i odstawiamy na noc w chłodne miejsce.
  3. Suszone grzyby zalewamy wodą i odstawiamy na noc.
  4. Następnego dnia na 2 łyżkach oleju podsmażany posiekaną cebulkę i jak zmięknie, dodajemy na patelnię poszatkowaną kiszoną kapustę. Całość przesmażamy, doprawiamy pieprzem, dodajemy kminek i koper włoski i przekładamy do naczynia żaroodpornego, pod roladę z łopatki.
  5. Naczynie z kapustą i mięsem wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i całość pieczemy około 1,5 godziny.
  6. Ziemniaki myjemy, nacinamy je w poprzek tak, aby nie przeciąć do końca, skrapiamy olejem, układamy w naczyniu żaroodpornym lub blaszce, przykrywamy folią alumiową i wstawiamy do piekarnika obok kapusty z mięsem. Warto dopasować tak naczynia, aby oba dania piekły sie jednocześnie. Zaoszczędzimy na czasie i energii.
  7. Grzyby gotujemy w wodzie, w której się moczyły przez około 20 minut, aż będą miękkie.
  8. Następnie wyjmujemy je i kroimy w paseczki. Wywar zachowujemy.
  9. Na patelni rozgrzewamy olej i masło, podsmażamy posiekaną cebulkę i dodajemy ugotowane grzyby. Podlewamy 50 ml wywaru, w którym gotowały sie grzyby, wlewamy śmietankę, doprawiamy solą, pieprzem i całość gotujemy do momentu, aż płyn się zredukuje i utworzy się pyszny sos. Zajmie to około 15-20 minut.
  10. Brokuła i kalafiora gotujemy na parze.
  11. Gdy rolada będzie upieczona, wyjmujemy ją z naczynia, usuwamy sznurek i kroimy na plastry.
  12. Mięso podajemy z kiszoną kapustą, sosem grzybowym i ziemniakami oraz warzywami.