Pamiętacie łososia z warzywami – zimowa blaszka? Łosoś został zjedzony, a zostały warzywa. Zgodnie z tym, co wykrzykuje Jasiek: „Nie wyrzucaj, wykorzystaj” – cytat pochodzi z Psiego Patrolu, należało odpowiednio zagospodarować pozostałości…
Pamiętacie, że szanowna rodzina, (cytuję: „Nie będę jadła obiadu sprzed pięciu dni”) nie jada odgrzewanych kotletów? Cóż, jeśli jednego dnia coś było pieczonymi warzywami, a drugiego dnia sałatką, nie można raczej powiedzieć, że to ten sam obiad… Prawda??? Ja przynajmniej wychodzę z takiego założenia…

- 4 upieczone ziemniaki *
- 2 upieczone marchewki zwykłe *
- 2 upieczone marchewki fioletowe *
- 1 upieczona pietruszka *
- 2 upieczone buraki czerwone *
- 1/2 szklanki groszku zielonego mrożonego
- 3 ugotowane jajka
- 2 kiszone ogórki
- 1 jabłko
- 4 łyżki majonezu
- 1/2 łyżeczki Vegeta Natur z koperkiem
Upieczone warzywa kroimy w kostkę. Jajka i kiszone ogórki kroimy w kostkę. Groszek przelewamy wrzątkiem. Jabłko obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i również kroimy w kostkę. Warzywa mieszamy z majonezem, doprawiamy do smaku Vegetą Natur z koperkiem, schładzamy i podajemy.


Smacznego 🙂
*Jeśli nie macie upieczonych warzyw, to musicie je upiec 🙂 Wyszorujcie je pod bieżącą wodą, pokrojcie w miarę równe kawałki, wymieszajcie z 2 łyżkami oleju i Vegtą Natur do ziemniaków z ziołami i pieczcie w piekarniku nagrzanym do 180 stC około 50 minut. Wystudźcie i dalej postępujcie wg przepisu…
- 4 upieczone ziemniaki
- 2 upieczone marchewki zwykłe
- 2 upieczone marchewki fioletowe
- 1 upieczona pietruszka
- 2 upieczone buraki czerwone
- 1/2 szklanki groszku zielonego mrożonego
- 3 ugotowane jajka
- 2 kiszone ogórki
- 1 jabłko
- 4 łyżki majonezu
- 1/2 łyżeczki Vegeta Natur z koperkiem
- Upieczone warzywa kroimy w kostkę.
- Jajka i kiszone ogórki kroimy w kostkę.
- Groszek przelewamy wrzątkiem, odcedzamy.
- Jabłko obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i również kroimy w kostkę.
- Warzywa mieszamy z majonezem, doprawiamy do smaku Vegetą Natur z koperkiem, schładzamy i podajemy.