Sałatka w słoiku to metoda na zdrowy lunch w pracy lub szkole. chociaż przyznam, ze moje dzieci wola jednak lunchboxy zamiast słoików (…bo głupio to wygląda, mamo…). Dla mnie jednak słoik ma w sobie ten plus, że oprócz smaku, możemy też delektować się wyglądem naszego dania. Bo trzeba przyznać, że sałatki, ułozone warstwowo w szklanym naczyniu, pieknie sie prezentują.
Wykorzystałam w tym daniu mrożone warzywa Hortex. Ogromnym plusem mrożonek jest to, że bierzesz tyle, ile potrzebujesz,a resztę wkładasz z powrotem do zamrażalnika i wykorzystujesz w późniejszym terminie. Zwłaszcza, jeśli nagle masz ochotę na 4 różyczki brokułu i pięć mini marchewek…
Kasza jaglana z pysznym pesto z bazylii i szpinaku, do tego „makaron” z cukini i chrupiące warzywa. Całość „okraszona” kęskami z kurczaka, dla tych, którzy do tej pory nie byli jeszcze przekonani do tego dania.
Całość możecie oczywiście przygotować w standardowej misce, ale pamiętajcie, ze miski nie zabierzecie ze sobą do pracy 😉
- pesto:
- garść świeżej bazylii
- 1/4 szklanki orzechów włoskich
- 3 kostki mrożonego szpinaku w liściach Hortex (rozmrozić i odcisnąć)
- 1/4 szklanki oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia
- sól
- dodatkowo:
- 1 szlanka ugotowanej kaszy jaglanej
- 1 mała cukinia
- 1/2 szklanki mini marchewek Hortex
- 1/2 szklanki groszku zielonego Hortex
- 5-6 różyczek brokuła Hortex
- 4-5 pomidorków koktailowych
- 1/2 czerwonej papryki
- kiełki rzodkiewki
- kęski z kurczaka:
- 1 pojedyncza pierś z kurczaka
- 1 łyżka maki pszennej
- 1 jajko
- 2 łyżki bułki tartej
- olej do smażenia
- sól i pieprz czarny
Pesto: Wszystkie składniki wkładamy do blendera i miksujemy na gładką masę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Kęski z kurczaka: Pierś z kurczaka kroimy na małe kawałki, doprawiamy solą i pieprzem, obtaczamy w mące, jajku i bułce tartej. Smażymy na rumiano na oleju, odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Brokuły i mini marchewkę Hortex gotujemy na parze 4 minuty. Warzywa mają pozostać chrupiące. Groszek przelewamy wrzątkiem. Paprykę kroimy w kostkę, a pomidorki koktailowe na pół.
Z cukinii robimy „makaron” za pomocą spiralizera lub kroimy ją w plasterki.
Warzywa mieszamy z kaszą jaglaną i pesto, na wierzchu układamy kawałki kurczaka i posypujemy świeżymi kiełkami rzodkiewki. Możemy podać natychmiast, możemy podać po schłodzeniu, albo możemy zabrać na lunch do pracy. Gwarantuję, że znajdą się chętni na spróbowanie.
Smacznego 🙂
- pesto:
- garść świeżej bazylii
- 1/4 szklanki orzechów włoskich
- 3 kostki mrożonego szpinaku w liściach Hortex rozmrozić i odcisnąć
- 1/4 szklanki oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia
- sól
- dodatkowo:
- 1 szlanka ugotowanej kaszy jaglanej
- 1 mała cukinia
- 1/2 szklanki mini marchewek Hortex
- 1/2 szklanki groszku zielonego Hortex
- 5-6 różyczek brokuła Hortex
- 4-5 pomidorków koktailowych
- 1/2 czerwonej papryki
- kiełki rzodkiewki
- kęski z kurczaka:
- 1 pojedyncza pierś z kurczaka
- 1 łyżka maki pszennej
- 1 jajko
- 2 łyżki bułki tartej
- olej do smażenia
- sól i pieprz czarny
- Pesto: Wszystkie składniki wkładamy do blendera i miksujemy na gładką masę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
- Kęski z kurczaka: Pierś z kurczaka kroimy na małe kawałki, doprawiamy solą i pieprzem, obtaczamy w mące, jajku i bułce tartej. Smażymy na rumiano na oleju, odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
- Brokuły i mini marchewkę Hortex gotujemy na parze 4 minuty. Warzywa mają pozostać chrupiące. Groszek przelewamy wrzątkiem. Paprykę kroimy w kostkę, a pomidorki koktailowe na pół.
- Z cukinii robimy "makaron" za pomocą spiralizera lub kroimy ją w plasterki.
- Warzywa mieszamy z kaszą jaglaną i pesto, na wierzchu układamy kawałki kurczaka i posypujemy świeżymi kiełkami rzodkiewki. Możemy podać natychmiast, możemy podać po schłodzeniu, albo możemy zabrać na lunch do pracy. Gwarantuję, że znajdą się chętni na spróbowanie.