Sałatka w słoiku

with Brak komentarzy

Sałatka w słoiku to metoda na zdrowy lunch w pracy lub szkole. chociaż przyznam, ze moje dzieci wola jednak lunchboxy zamiast słoików (…bo głupio to wygląda, mamo…). Dla mnie jednak słoik ma w sobie ten plus, że oprócz smaku, możemy też delektować się wyglądem naszego dania. Bo trzeba przyznać, że sałatki, ułozone warstwowo w szklanym naczyniu, pieknie sie prezentują.

Wykorzystałam w tym daniu mrożone warzywa Hortex. Ogromnym plusem mrożonek jest to, że bierzesz tyle, ile potrzebujesz,a resztę wkładasz z powrotem do zamrażalnika i wykorzystujesz w późniejszym terminie. Zwłaszcza, jeśli nagle masz ochotę na 4 różyczki brokułu i pięć mini marchewek…

Kasza jaglana z pysznym pesto z bazylii i szpinaku, do tego „makaron” z cukini i chrupiące warzywa. Całość „okraszona” kęskami z kurczaka, dla tych, którzy do tej pory nie byli jeszcze przekonani do tego dania.

Całość możecie oczywiście przygotować w standardowej misce, ale pamiętajcie, ze miski nie zabierzecie ze sobą do pracy 😉

sałatka w słoiku
sałatka w słoiku
  • pesto:
  • garść świeżej bazylii
  • 1/4 szklanki orzechów włoskich
  • 3 kostki mrożonego szpinaku w liściach Hortex (rozmrozić i odcisnąć)
  • 1/4 szklanki oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia
  • sól
  • dodatkowo:
  • 1 szlanka ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1 mała cukinia
  • 1/2 szklanki mini marchewek Hortex
  • 1/2 szklanki groszku zielonego Hortex
  • 5-6 różyczek brokuła Hortex
  • 4-5 pomidorków koktailowych
  • 1/2 czerwonej papryki
  • kiełki rzodkiewki
  • kęski z kurczaka:
  • 1 pojedyncza pierś z kurczaka
  • 1 łyżka maki pszennej
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • olej do smażenia
  • sól i pieprz czarny

Pesto: Wszystkie składniki wkładamy do blendera i miksujemy na gładką masę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Kęski z kurczaka: Pierś z kurczaka kroimy na małe kawałki, doprawiamy solą i pieprzem, obtaczamy w mące, jajku i bułce tartej. Smażymy na rumiano na oleju, odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

Brokuły i mini marchewkę Hortex gotujemy na parze 4 minuty. Warzywa mają pozostać chrupiące. Groszek przelewamy wrzątkiem. Paprykę kroimy w kostkę, a pomidorki koktailowe na pół.

Z cukinii robimy „makaron” za pomocą spiralizera lub kroimy ją w plasterki.

Warzywa mieszamy z kaszą jaglaną i pesto, na wierzchu układamy kawałki kurczaka i posypujemy świeżymi kiełkami rzodkiewki. Możemy podać natychmiast, możemy podać po schłodzeniu, albo możemy zabrać na lunch do pracy. Gwarantuję, że znajdą się chętni na spróbowanie.

sałatka w słoiku
sałatka w słoiku

sałatka w słoiku
sałatka w słoiku

Smacznego 🙂


Wiosenny konkurs od Matki Natury

Sałatka w słoiku
Wydruk przepisu
Sałatka w słoiku
Wydruk przepisu
Składniki
  • pesto:
  • garść świeżej bazylii
  • 1/4 szklanki orzechów włoskich
  • 3 kostki mrożonego szpinaku w liściach Hortex rozmrozić i odcisnąć
  • 1/4 szklanki oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia
  • sól
  • dodatkowo:
  • 1 szlanka ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1 mała cukinia
  • 1/2 szklanki mini marchewek Hortex
  • 1/2 szklanki groszku zielonego Hortex
  • 5-6 różyczek brokuła Hortex
  • 4-5 pomidorków koktailowych
  • 1/2 czerwonej papryki
  • kiełki rzodkiewki
  • kęski z kurczaka:
  • 1 pojedyncza pierś z kurczaka
  • 1 łyżka maki pszennej
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • olej do smażenia
  • sól i pieprz czarny
Porcje:
Sposób przygotowania
  1. Pesto: Wszystkie składniki wkładamy do blendera i miksujemy na gładką masę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  2. Kęski z kurczaka: Pierś z kurczaka kroimy na małe kawałki, doprawiamy solą i pieprzem, obtaczamy w mące, jajku i bułce tartej. Smażymy na rumiano na oleju, odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
  3. Brokuły i mini marchewkę Hortex gotujemy na parze 4 minuty. Warzywa mają pozostać chrupiące. Groszek przelewamy wrzątkiem. Paprykę kroimy w kostkę, a pomidorki koktailowe na pół.
  4. Z cukinii robimy "makaron" za pomocą spiralizera lub kroimy ją w plasterki.
  5. Warzywa mieszamy z kaszą jaglaną i pesto, na wierzchu układamy kawałki kurczaka i posypujemy świeżymi kiełkami rzodkiewki. Możemy podać natychmiast, możemy podać po schłodzeniu, albo możemy zabrać na lunch do pracy. Gwarantuję, że znajdą się chętni na spróbowanie.
Udostępnij ten przepis
Follow aczp:

Pracuję, gotuję, bloguję i wychowuję dzieci...