Sałatka z wędzonym łososiem
Sałatka z wędzonym łososiem
Składniki
  • 1 avocado
  • 1/2 mango
  • 1 mała czerwona cebula
  • 4 kiszone ogórki
  • 1 sredniej wielkości ugotowny lub upieczony w folii burak
  • 2plastry łososia wędzonego na zimno MOWI
  • 4 łyżki oleju lnianego tłoczonego na zimno
  • sok z 1/4 limonki
  • sól
  • pieprz czarny
  • fiołki do dekoracji
Sposób przygotowania
  1. Avocado kroimy na pół, usuwamy pestkę, miąższ wyjmujemy łyżką i kroimy w kostkę. Skrapiamy sokiem z limonki, aby nie ściemniało.
  2. Obieramy połowę mango, odkrajamy od pestki i kroimy w kostkę. Drugą połowę zazwyczaj zużywam do koktailu lub po prostu zjadają dzieci. Można użyć całości do sałatki, ale moim zdaniem bedzie za słodka.
  3. Cebulkę kroimy bardzo drobno, podobnie postępujemy z ogórkami kiszonymi i burakiem czerwonym.
  4. Wszystko przekładamy do miski, mieszamy, doprawiamy sola, pieprzem, polewamy olejem lnianym i jeśli coś nam jeszcze zostało w ćwiarce limonki, to wyciskamy to właśnie teraz .
  5. Mieszamy i podajemy z plastrami wędzonego na zimno łososia MOWI.
  6. Sałatka najlepiej smakuje porządnie schłodzona. Przed podaniem ozdabiamy fiołkami, jeśli oczywiście będziemy mieli szczęście i znajdziemy je w lesie. Pamiętajcie, aby nie zbierać tych rozsnących przy drogach ze zwględu na zanieczyszczenia.