Sałatka ze szparagów

with Brak komentarzy

Nie ma wiosny bez szparagów. Wiosna to sałatka ze szparagów.

Szparagi to jedno z niewielu warzyw, których nie znajdziemy w lodówkach z mrożonkami.

Delikatne, lekko orzechowe w smaku, jędrne, nie wymagające długiego gotowania i wymyślnych dodatków. Kilka truskawek, delikatna rzodkiewka, żeby coś chrupało, kiełki słonecznika, które spinają sałatkę w całość i bardzo prosty dressing… tylko oliwa z oliwek, taka najlepsza, jaką macie w lodówce i Vegeta Natur, nic więcej…

Za tym tęsknię przez pozostałe 3 pory roku.

„Aguś, to jest naprawdę niezłe… Wiesz, do tej pory nie przepadałem za tymi długimi, zielonymi…Troszkę podjem sobie… ” oznajmił mój miłośnik kotletów schabowych, zjadając całą (słownie: CAŁĄ) przygotowaną przeze mnie, DLA MNIE (bo przecież „nie przepadał”…), moją piękną sałatkę… Ale cóż, mężowi odmówisz? 😉

sałatka ze szparagów
sałatka ze szparagów
  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 100 g świeżych truskawek
  • 2-3 łagodne w smaku rzodkiewki
  • kiełki słonecznika
  • dressing:
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki Vegety Natur do mozzarelli i pomidorów
  • sól
  • świeżo mielony czarny pieprz

W dużej i wysokiej patelni zagotowujemy wodę (wlewamy do około 4-5 cm wysokości), solimy. Szparagi myjemy, odłamujemy końcówki i gotujemy około3-4 minuty. Studzimy w wodzie z lodem (będą zielone), odcedzamy. Truskawmy płuczemy pod bieżącą wodą, kroimy w ćwiartki. Rzodkiewki siekamy w drobną kosteczkę. Oliwę mieszamy z przyprawą Vegeta Natur do mozzarelli i pomidorów.

Na talerzu układamy szparagi, rozkładamy pomiędzy nimi kawałki truskawek, posypujemy posiekaną rzodkiewką i kiełkami słonecznika. Całość polewamy dressingiem, doprawiamy solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.

Podajemy zaraz po przygotowaniu.

sałatka ze szparagów
sałatka ze szparagów

Przepisy inspirowane naturą
Sałatka ze szparagów
Wydruk przepisu
Sałatka ze szparagów
Wydruk przepisu
Składniki
  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 100 g świeżych truskawek
  • 2-3 łagodne w smaku rzodkiewki
  • kiełki słonecznika
  • dressing:
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki Vegety Natur do mozzarelli i pomidorów
  • sól
  • świeżo mielony czarny pieprz
Porcje:
Sposób przygotowania
  1. W dużej i wysokiej patelni zagotowujemy wodę (wlewamy do około 4-5 cm wysokości), solimy.
  2. Szparagi myjemy, odłamujemy końcówki i gotujemy około3-4 minuty. Studzimy w wodzie z lodem (będą zielone), odcedzamy.
  3. Truskawmy płuczemy pod bieżącą wodą, kroimy w ćwiartki.
  4. Rzodkiewki siekamy w drobną kosteczkę.
  5. Oliwę mieszamy z przyprawą Vegeta Natur do mozzarelli i pomidorów.
  6. Na talerzu układamy szparagi, rozkładamy pomiędzy nimi kawałki truskawek, posypujemy posiekaną rzodkiewką i kiełkami słonecznika.
  7. Całość polewamy dressingiem, doprawiamy solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
  8. Podajemy zaraz po przygotowaniu.
Udostępnij ten przepis
Follow aczp:

Pracuję, gotuję, bloguję i wychowuję dzieci...

Latest posts from