Sałatka ze szparagów
Sałatka ze szparagów
Składniki
  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 100g świeżych truskawek
  • 2-3 łagodne w smaku rzodkiewki
  • kiełki słonecznika
  • dressing:
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki Vegety Natur do mozzarelli i pomidorów
  • sól
  • świeżo mielony czarny pieprz
Sposób przygotowania
  1. W dużej i wysokiej patelni zagotowujemy wodę (wlewamy do około 4-5 cm wysokości), solimy.
  2. Szparagi myjemy, odłamujemy końcówki i gotujemy około3-4 minuty. Studzimy w wodzie z lodem (będą zielone), odcedzamy.
  3. Truskawmy płuczemy pod bieżącą wodą, kroimy w ćwiartki.
  4. Rzodkiewki siekamy w drobną kosteczkę.
  5. Oliwę mieszamy z przyprawą Vegeta Natur do mozzarelli i pomidorów.
  6. Na talerzu układamy szparagi, rozkładamy pomiędzy nimi kawałki truskawek, posypujemy posiekaną rzodkiewką i kiełkami słonecznika.
  7. Całość polewamy dressingiem, doprawiamy solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
  8. Podajemy zaraz po przygotowaniu.