Sernik czekoladowy na paluszkowym spodzie to król wśród serników…
Sernik można nazwać naszym wypiekiem narodowym… Każde święta to sernik… Każda większa impreza rodzinna okraszona jest sernikiem. Mamy serniki na zimno, pieczone, kremowe, ciężkie, piankowe, puszyste, maślane, z kruszonką, z owocami, z czekoladą, z polewą, z galaretką… i można by tutaj wymieniać bez końca.
Idealny sernik jest kremowy, raczej ciężki, o zdecydowanym smaku twarogu, nie zdominowany przez dodatki, ma chrupiący spód i aksamitną polewę.
Idealny sernik to kontrast smaków i struktur. Lubicie jeść słone paluszki zanurzając je w popularnym kremie czekoladowym? Bo my lubimy…
Dzieci sięgają paluszkami (tymi słonymi) głęboko do słoika, paluszki (te dziecięce i te słone) są całe w czekoladzie, podobnie buzia i wszystko wokół, jesli nie jesteśmy ostrożni… Rozkosz maluje się na twarzy…
I taki właśnie jest ten sernik. Sernik wywołujący rozkosz na twarzy.
Spód zrobiony z pokruszonych słonych paluszków. Do tego czekoladowa, kremowa warstwa sernikowa i pyszna, aksamitna polewa z mlecznej czekolady.
Taki sernik sprawi, że każdy dzień będzie tym wyjątkowym…
- spód:
- 200 g słonych paluszków
- 80 – 100 g masła
- masa serowa:
- 500 g twarogu sernikowego z mascarpone President
- 100 g gorzkiej czekolady
- 100 g czekolady mlecznej
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- 1 łyżka kakao
- 3 jaja
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- polewa:
- 100 g mlecznej czekolady
- 50 g śmietanki 30%
- dodatkowo:
- kilka słonych precelków do dekoracji
Paluszki kruszymy w robocie kuchennym, dodajemy stopione masło (stopniowo, raz wystarczyło 80 g, kolejnym razem musiałam dodać więcej, zależy to od suchości paluszków) mieszamy i masą wylepiamy tortownicę o średnicy 20 cm, wyłożoną papierem do pieczenia; wylepiamy spód i boki.
Pieczemy 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.C.
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej lub kuchence mikrofalowej (nalezy uważać, aby się nie przypaliła), dodajemy cukier, mieszamy i studzimy. Twaróg przekładamy do miski, dodajemy jajka, mąkę ziemniaczaną, kakao, miksujemy krótko, dodajemy czekoladę i mieszamy.
Tak przygotowaną masę wylewamy na podpieczony spód, następnie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i po 15 minutach obniżamy temperaturę do 160 st.C. Pieczemy jeszcze 30 – 40 minut. Środek sernika powinien być sprężysty po dotknięciu, ale nie powinien zostawiać śladu na palcu. Jeśli tak jest, należy wydłużyć czas pieczenia.
Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika, studzimy, a nastepnie wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc.
Aby przygotować polewę, roztapiamy czekoladę i mieszamy ją ze śmietanką. Rozprowadzamy na serniku i odstawiamy do zastygnięcia. Przed podaniem dekorujemy precelkami.
- spód:
- 200 g słonych paluszków
- 80 - 100 g masła
- masa serowa:
- 500 g twarogu sernikowego z mascarpone President
- 100 g gorzkiej czekolady
- 100 g czekolady mlecznej
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- 1 łyżka kakao
- 3 jaja
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- polewa:
- 100 g mlecznej czekolady
- 50 g śmietanki 30%
- dodatkowo:
- kilka słonych precelków do dekoracji
- Paluszki kruszymy w robocie kuchennym, dodajemy stopione masło (stopniowo, raz wystarczyło 80 g, kolejnym razem musiałam dodać więcej, zależy to od suchości paluszków) mieszamy i masą wylepiamy tortownicę o średnicy 20 cm, wyłożoną papierem do pieczenia; wylepiamy spód i boki.
- Pieczemy 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.C.
- Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej lub kuchence mikrofalowej (nalezy uważać, aby się nie przypaliła), dodajemy cukier, mieszamy i studzimy. Twaróg przekładamy do miski, dodajemy jajka, mąkę ziemniaczaną, kakao, miksujemy krótko, dodajemy czekoladę i mieszamy. Masę wylewamy na podpieczony spód, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i po 15 minutach obniżamy temperaturę do 160 st.C. Pieczemy jeszcze 30 - 40 minut. Środek sernika powinien być sprężysty po dotknięciu, ale nie powinien zostawiać śladu na palcu. Jeśli tak jest, należy wydłużyć czas pieczenia.
- Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika, studzimy, a następnie wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc.
- Aby przygotować polewę, roztapiamy czekoladę i mieszamy ją ze śmietanką. Rozprowadzamy na serniku i odstawiamy do zastygnięcia. Przed podaniem dekorujemy precelkami.