Sernik czekoladowy na paluszkowym spodzie
Sernik czekoladowy na paluszkowym spodzie
Składniki
  • spód:
  • 200g słonych paluszków
  • 80 – 100g masła
  • masa serowa:
  • 500g twarogu sernikowego z mascarpone President
  • 100g gorzkiej czekolady
  • 100g czekolady mlecznej
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 łyżka kakao
  • 3 jaja
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • polewa:
  • 100g mlecznej czekolady
  • 50g śmietanki 30%
  • dodatkowo:
  • kilka słonych precelków do dekoracji
Sposób przygotowania
  1. Paluszki kruszymy w robocie kuchennym, dodajemy stopione masło (stopniowo, raz wystarczyło 80 g, kolejnym razem musiałam dodać więcej, zależy to od suchości paluszków) mieszamy i masą wylepiamy tortownicę o średnicy 20 cm, wyłożoną papierem do pieczenia; wylepiamy spód i boki.
  2. Pieczemy 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.C.
  3. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej lub kuchence mikrofalowej (nalezy uważać, aby się nie przypaliła), dodajemy cukier, mieszamy i studzimy. Twaróg przekładamy do miski, dodajemy jajka, mąkę ziemniaczaną, kakao, miksujemy krótko, dodajemy czekoladę i mieszamy. Masę wylewamy na podpieczony spód, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i po 15 minutach obniżamy temperaturę do 160 st.C. Pieczemy jeszcze 30 – 40 minut. Środek sernika powinien być sprężysty po dotknięciu, ale nie powinien zostawiać śladu na palcu. Jeśli tak jest, należy wydłużyć czas pieczenia.
  4. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika, studzimy, a następnie wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc.
  5. Aby przygotować polewę, roztapiamy czekoladę i mieszamy ją ze śmietanką. Rozprowadzamy na serniku i odstawiamy do zastygnięcia. Przed podaniem dekorujemy precelkami.