Sernik idealny uniwersalny

with Brak komentarzy

Niektórzy mówią, że jak cos jest do wszystkiego, to jest do niczego. Ogólnie rzecz biorąc to prawda. Ale sernik idealny uniwersalny spełni oczekiwania każdego członka naszej rodziny.

Idealny w smaku, serowy, waniliowy, nie przekombinowany, prawdziwy sernik wśród serników. Pieczony bez spodu, w kąpieli wodnej, więc nie jest wysuszony, raczej delikatny i aksamitny.

A to już idealna baza do wszystkich dodatków, jakie Wam tylko przyjdą do głowy.

My postawiliśmy na słony karmel i orzeszki ziemne oraz konfiturę z róży. Dwa skrajne smaki, ale sernik smakował bosko…

Możecie go polać polewą czekoladową, posmarować ulubioną konfiturą, zalać galaretką, podać ze świeżymi owocami lub zrobić frużelinę… Cokolwiek Wam się zamarzy, sernik będzie do tego pasował idealnie…

sernik idealny uniwersalny
sernik idealny uniwersalny
  • Sernik:
  • 1 kg twarogu sernikowego z mascarpone President
  • 400 g jogurtu typu greckiego
  • 6 średnich jaj
  • 300 g cukru
  • 2 budynie waniliowe
  • szczypta soli

Wszystkie składniki umieszczamy w misce, mieszamy dokładnie łyżką. Masę przelewamy do foremki o średnicy 26 cm (lub formy kwadratowej o wymiarach 20×20), którą owijamy dokładnie z zewnątrz folią aluminiową. Wstawiamy ją do większej formy, którą napełniamy gorącą wodą, do wysokości około 2-3 cm, a następnie wstawiamy do piekarnikan nagrzanego do 180 st.C. Po 10 minutach zmniejszamy temperaturę do 150 st.C i pieczemy sernik jeszcze 1 godzinę. Sernik powinien być jasny z wierzchu i po naciśnięciu palcem na środku, sprężysty. Po upieczeniu sernik wyjmujemy z piekarnika, studzimy, a następnie wstawiamy na noc do lodówki.

Słony karmel:

  • 4 łyżki brązowego cukru
  • 200 g śmietanki 30%
  • sól do smaku
  • 150 g słonych orzeszków ziemnych

Na patelnię wsypujemy cukier i w momencie, jak się roztopi, wlewamy śmietankę. Jeśli zrobią się grudki karmelu (tak się robi w momencie, kiedy wlejemy zimną śmietankę) wystarczy, że będziemy gotować i mieszać do momentu całkowitego ich rozpuszczenia… Studzimy…

sernik idealny uniwersalny
sernik idealny uniwersalny

Płatki róży w syropie

  • 1/2 kg płatków róży
  • 2,5 szklanki cukru
  • 2 szklanki wody
  • sok z 2 cytryn

Płatki róży zbieramy rano, w słoneczny dzień, oczyszczamy, usuwamy białe końcówki (są gorzkie). W garnku gotujemy wodę z cukrem dodajemy płatki róży, zagotowujemy, dodajemy sok z cytryny i całość gotujemy aż syrop nieco zgęstnieje. Trwa to około 30-40 minut. Gorący syrop wraz z płatkami przelewamy do wyparzonych i suchych słoików, zakręcamy i odwracamy dnem do góry. Tak zapasteryzowane możemy spokojnie przetrzymać cały rok. Używamy do deserów i herbaty. Idealne do sernika.

Sernik kroimy na kawałki, podajemy z wybranym dodatkiem.

sernik idealny uniwersalny
sernik idealny uniwersalny
sernik idealny uniwersalny
sernik idealny uniwersalny


Tajemnice doskonałego sernika

Sernik idealny uniwersalny
Wydruk przepisu
Sernik idealny uniwersalny
Wydruk przepisu
Składniki
  • Sernik:
  • 1 kg twarogu sernikowego z mascarpone President
  • 400 g jogurtu typu greckiego
  • 6 średnich jaj
  • 300 g cukru
  • 2 budynie waniliowe
  • szczypta soli
  • słony karmel:
  • 4 łyżki brązowego cukru
  • 200 g śmietanki 30%
  • sól do smaku
  • 150 g słonych orzeszków ziemnych
  • płatki rózy w syropie:
  • 1/2 kg płatków róży
  • 2,5 szklanki cukru
  • 2 szklanki wody
  • sok z 2 cytryn
Porcje:
Sposób przygotowania
  1. sernik:
  2. Wszystkie składniki umieszczamy w misce, mieszamy dokładnie łyżką. Masę przelewamy do foremki o średnicy 26 cm, którą owijamy dokładnie z zewnątrz folią aluminiową. Wstawiamy ją do większej formy, którą napełniamy gorącą wodą, do wysokości około 2-3 cm, a następnie wstawiamy do piekarnikan nagrzanego do 180 st.C. Po 10 minutach zmniejszamy temperaturę do 150 st.C i pieczemy sernik jeszcze 1 godzinę. Sernik powinien być jasny z wierzchu i po naciśnięciu palcem na środku, sprężysty. Po upieczeniu sernik wyjmujemy z piekarnika, studzimy, a następnie wstawiamy na noc do lodówki.
  3. słony karmel:
  4. Na patelnię wsypujemy cukier i w momencie, jak się roztopi, wlewamy śmietankę. Jeśli zrobią się grudki karmelu (tak się robi w momencie, kiedy wlejemy zimną śmietankę) wystarczy, że będziemy gotować i mieszać do momentu całkowitego ich rozpuszczenia… Studzimy...
  5. Płatki rózy w syropie:
  6. Płatki róży zbieramy rano, w słoneczny dzień, oczyszczamy, usuwamy białe końcówki (są gorzkie). W garnku gotujemy wodę z cukrem dodajemy płatki róży, zagotowujemy, dodajemy sok z cytryny i całość gotujemy aż syrop nieco zgęstnieje. Trwa to około 30-40 minut. Gorący syrop wraz z płatkami przelewamy do wyparzonych i suchych słoików, zakręcamy i odwracamy dnem do góry. Tak zapasteryzowane możemy spokojnie przetrzymać cały rok. Używamy do deserów i herbaty. Idealne do sernika.
Udostępnij ten przepis
Follow aczp:

Pracuję, gotuję, bloguję i wychowuję dzieci...

Latest posts from