Sernik idealny uniwersalny
Sernik idealny uniwersalny
Składniki
  • Sernik:
  • 1kg twarogu sernikowego z mascarpone President
  • 400g jogurtu typu greckiego
  • 6 średnich jaj
  • 300g cukru
  • 2 budynie waniliowe
  • szczypta soli
  • słony karmel:
  • 4 łyżki brązowego cukru
  • 200g śmietanki 30%
  • sól do smaku
  • 150g słonych orzeszków ziemnych
  • płatki rózy w syropie:
  • 1/2kg płatków róży
  • 2,5 szklanki cukru
  • 2 szklanki wody
  • sok z 2 cytryn
Sposób przygotowania
  1. sernik:
  2. Wszystkie składniki umieszczamy w misce, mieszamy dokładnie łyżką. Masę przelewamy do foremki o średnicy 26 cm, którą owijamy dokładnie z zewnątrz folią aluminiową. Wstawiamy ją do większej formy, którą napełniamy gorącą wodą, do wysokości około 2-3 cm, a następnie wstawiamy do piekarnikan nagrzanego do 180 st.C. Po 10 minutach zmniejszamy temperaturę do 150 st.C i pieczemy sernik jeszcze 1 godzinę. Sernik powinien być jasny z wierzchu i po naciśnięciu palcem na środku, sprężysty. Po upieczeniu sernik wyjmujemy z piekarnika, studzimy, a następnie wstawiamy na noc do lodówki.
  3. słony karmel:
  4. Na patelnię wsypujemy cukier i w momencie, jak się roztopi, wlewamy śmietankę. Jeśli zrobią się grudki karmelu (tak się robi w momencie, kiedy wlejemy zimną śmietankę) wystarczy, że będziemy gotować i mieszać do momentu całkowitego ich rozpuszczenia… Studzimy…
  5. Płatki rózy w syropie:
  6. Płatki róży zbieramy rano, w słoneczny dzień, oczyszczamy, usuwamy białe końcówki (są gorzkie). W garnku gotujemy wodę z cukrem dodajemy płatki róży, zagotowujemy, dodajemy sok z cytryny i całość gotujemy aż syrop nieco zgęstnieje. Trwa to około 30-40 minut. Gorący syrop wraz z płatkami przelewamy do wyparzonych i suchych słoików, zakręcamy i odwracamy dnem do góry. Tak zapasteryzowane możemy spokojnie przetrzymać cały rok. Używamy do deserów i herbaty. Idealne do sernika.