Smażona cebula z pomidorowym sosem

with Brak komentarzy

Smażona cebula z pomidorowym sosem to alternatywa dla cebulowych krążków, które są chyba bardziej popularne niż „kwiat cebuli”. Taki właśnie kształt przyjmuje usmażona cebula…

Danie tanie, chciałabym powiedzieć, że zdrowe, bo to przecież cebula, ale chyba nie do końca… Panierka i to całe smażenie w głębokim tłuszczu… Na pewno niesie ze sobą odpowiednią dawkę kalorii, ale smak jest cudowny !!! Delikatnie słodka cebula, chrupiąca, wspaniała.

Co prawda jest odrobinę „paprania się” podczas przygotowywania, co nie jest moim ulubionym zajęciem, ale wierzcie mi, że warto się poświęcić i przygotować smażoną cebulę w takiej postaci.

Do tego pyszny, pomidorowy sos, szybki do przygotowania, cudownie słodko-kwaśny, wspaniały.

Tanim kosztem możemy mieć super danie, które zachwyci rodzinę i znajomych… Moje dzieci były zachwycone ” Piękne… śliczne… orany, mamo, usmażyłaś kwiata!!!” , chociaż żadne nie chciało posmakować… „Przecież nie lubię cebuli, mamo”.

Jeśli Wy lubicie, to róbcie, bo warto!!!

smażona cebula
smażona cebula
  • 1 duża, bardzo duża cebula
  • 4-5 łyżek mąki
  • 1 jajo
  • 50 ml mleka
  • sól
  • pieprz czarny
  • papryka słodka mielona
  • papryka ostra mielona
  • pół litra oleju do smażenia
  • sos pomidorowy:
  • 150 g koncentratu pomidorowego Pudliszki
  • 1 łyżka oleju
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 0,5 łyżeczki miodu
  • 4-5 łyżek wody
  • 0,5 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
  • 1 łyżeczka ciemnego octu balsamico
  • tymianek
  • oregano
  • sól
  • pieprz czarny

Cebulę kroimy na 16 części w następujący sposób: kładziemy ją na desce do krojenia, przytrzymujemy dłonią i kroimy na pół tak, aby zostawić 0,5 cm od dołu nie przekrojone. Następnie kroimy na ćwiarki, ćwiartki na połówki, a te jeszcze na pół. Rozdzielamy poszczególne warstwy.

smażona cebula krojenie
smażona cebula krojenie

Mąkę mieszamy z przyprawami, jajka z mlekiem.

Pokrojoną cebulę obsypujemy dokładnie mąką, następnie oblewamy jakiem z mlekiem, czynność powtarzamy, to znaczy obsypujemy ponownie mąką, starając się, aby wszystkie „płatki” naszego kwiatu zostały nią pokryte i ponownie oblewamy masą mleczno jajeczną.

W wąskim garnku (takim ,żeby zmieściła się cebula) rozgrzewamy olej, wkłądamy delikatnie cebulę i smażymy do momentu, aż uzyska złoty kolor. Po usmażeniu wyjmujemy łyżką cedzakową, odsączamy z oleju i podajemy z sosem pomidorowym.

Żeby przygotować sos pomidorowy, w rondelku rozgrzewamy łyżkę oleju, dodajemy posiekaną drobno cebulę i dusimy do miękkości. Dodajemy wszystkie pozostałe składniki i gotujemy około 5 minut. W razie potrzeby dolewamy odrobinę więcej wody.

smażona cebula
smażona cebula
smażona cebula
smażona cebula
smażona cebula
smażona cebula

Smacznego 🙂


Koncentrat pomidorowy Pudliszki do wielu dań

Smażona cebula z pomidorowym sosem
Wydruk przepisu
Smażona cebula z pomidorowym sosem
Wydruk przepisu
Składniki
  • 1 duża bardzo duża cebula
  • 4-5 łyżek mąki
  • 1 jajo
  • 50 ml mleka
  • sól
  • pieprz czarny
  • papryka słodka mielona
  • papryka ostra mielona
  • pół litra oleju do smażenia
  • sos pomidorowy:
  • 150 g koncentratu pomidorowego Pudliszki
  • 1 łyżka oleju
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 0,5 łyżeczki miodu
  • 4-5 łyżek wody
  • 0,5 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
  • 1 łyżeczka ciemnego octu balsamico
  • tymianek
  • oregano
  • sól
  • pieprz czarny
Porcje:
Sposób przygotowania
  1. Cebulę kroimy na 16 części w następujący sposób: kładziemy ją na desce do krojenia, przytrzymujemy dłonią i kroimy na pół tak, aby zostawić 0,5 cm od dołu nie przekrojone. Następnie kroimy na ćwiarki, ćwiartki na połówki, a te jeszcze na pół. Rozdzielamy poszczególne warstwy.
  2. Mąkę mieszamy z przyprawami, jajka z mlekiem.
  3. Pokrojoną cebulę obsypujemy dokładnie mąką, następnie oblewamy jakiem z mlekiem, czynność powtarzamy, to znaczy obsypujemy ponownie mąką, starając się, aby wszystkie "płatki" naszego kwiatu zostały nią pokryte i ponownie oblewamy masą mleczno jajeczną.
  4. W wąskim garnku (takim ,żeby zmieściła się cebula) rozgrzewamy olej, wkłądamy delikatnie cebulę i smażymy do momentu, aż uzyska złoty kolor. Po usmażeniu wyjmujemy łyżką cedzakową, odsączamy z oleju i podajemy z sosem pomidorowym.
  5. Żeby przygotować sos pomidorowy, w rondelku rozgrzewamy łyżkę oleju, dodajemy posiekaną drobno cebulę i dusimy do miękkości. Dodajemy wszystkie pozostałe składniki i gotujemy około 5 minut. W razie potrzeby dolewamy odrobinę więcej wody.
Udostępnij ten przepis
Follow aczp:

Pracuję, gotuję, bloguję i wychowuję dzieci...

Latest posts from