Smażona cebula z pomidorowym sosem
Smażona cebula z pomidorowym sosem
Składniki
  • 1 dużabardzo duża cebula
  • 4-5 łyżek mąki
  • 1 jajo
  • 50ml mleka
  • sól
  • pieprz czarny
  • papryka słodka mielona
  • papryka ostra mielona
  • pół litra oleju do smażenia
  • sos pomidorowy:
  • 150g koncentratu pomidorowego Pudliszki
  • 1 łyżka oleju
  • 1 cebula
  • 1ząbek czosnku
  • 0,5 łyżeczki miodu
  • 4-5 łyżek wody
  • 0,5 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
  • 1 łyżeczka ciemnego octu balsamico
  • tymianek
  • oregano
  • sól
  • pieprz czarny
Sposób przygotowania
  1. Cebulę kroimy na 16 części w następujący sposób: kładziemy ją na desce do krojenia, przytrzymujemy dłonią i kroimy na pół tak, aby zostawić 0,5 cm od dołu nie przekrojone. Następnie kroimy na ćwiarki, ćwiartki na połówki, a te jeszcze na pół. Rozdzielamy poszczególne warstwy.
  2. Mąkę mieszamy z przyprawami, jajka z mlekiem.
  3. Pokrojoną cebulę obsypujemy dokładnie mąką, następnie oblewamy jakiem z mlekiem, czynność powtarzamy, to znaczy obsypujemy ponownie mąką, starając się, aby wszystkie „płatki” naszego kwiatu zostały nią pokryte i ponownie oblewamy masą mleczno jajeczną.
  4. W wąskim garnku (takim ,żeby zmieściła się cebula) rozgrzewamy olej, wkłądamy delikatnie cebulę i smażymy do momentu, aż uzyska złoty kolor. Po usmażeniu wyjmujemy łyżką cedzakową, odsączamy z oleju i podajemy z sosem pomidorowym.
  5. Żeby przygotować sos pomidorowy, w rondelku rozgrzewamy łyżkę oleju, dodajemy posiekaną drobno cebulę i dusimy do miękkości. Dodajemy wszystkie pozostałe składniki i gotujemy około 5 minut. W razie potrzeby dolewamy odrobinę więcej wody.