Smażone kapelusze suszonych grzybów

with Brak komentarzy

Smażone kapelusze suszonych grzybów, to bardzo proste w przygotowaniu wigilijne danie.

Dla mięsożerców, którzy tego dnia przeżywają postne katusze jest namiastką „normalności”, a dla tradycjonalistów stanowi urozmaicenie wśród 12 wigilijnych potraw.

Aby móc przygotować smażone kapelusze suszonych grzybów w wigilię, dobrze jest pomyśleć o tym nieco wcześniej, w sezonie grzybowym. Ponieważ całą rodziną uwielbiamy zbierać grzyby, nie mam niestety wiedzy na temat tego, czy suszone w całości kapelusze grzybów są dostępne w sprzedaży, czy nie. Zakładam ,że tak…

Niemniej jednak namawiam Was, abyście w przyszłym roku wybrali się całą rodziną na grzyby, potem wszyscy je oczyścili w domu – to jest najmniej lubiany etap grzybobrania, a potem suszyli, smazyli i cieszyli się smakiem i zapachem tego, co sami zebraliście…

Smażone kapelusze suszonych grzybów to klasyczny sposób przygotowania i smażenia dania w panierce. Jako przypraw użyłam jedynie pieprzu i soli i uważam to za wystarczające, ale możecie dodac zioła, które pasują do grzybów albo ulubione mieszanki przypraw…

Pamiętajcie jednak, że im mniej tym lepiej…

A w trakcie kolacji wigilijnej zawsze zastanawiamy się, czy jemy smażone kapelusze suszonych grzybów, które akurat my zebraliśmy, czy inny członek rodziny… Wspomnieniom nie ma końca, ale przecież o to właśnie chodzi…

 

 

smażone kapelusze suszonych grzybów
smażone kapelusze suszonych grzybów

 

 

20 suszonych kapeluszy grzybów leśnych (u mnie podgrzybki, na prawdziwki w tym roku nie mieliśmy szczęścia)

1/2 szklanki maki pszennej

2-3 jajka

2/3 szklanki bułki tartej

sól

pieprz czarny świeżo mielony

olej do smażenia

 

Grzyby zalewamy wodą na noc, nastepnego dnia gotujemy do miękkości, studzimy w wodzie, wyjmujemy, odsączamy i dodatkowo osuszamy papierowym ręcznikiem.

Na talerz wsypujemy mąkę pszenną. Jajka rozbijamy do głębokiego talerza, lekko ubijamy, doprawiamy sola i pieprzem. Na trzecim talerzu wysypujemy bułkę tartą.

Na patelni rozgrzewamy olej do smażenia.

Kazdy kapelusz grzyba obtaczamy dokładnie  kolejno w mące, jajku i bułce tartej. Wkładamy na rozgrzany olej i smażymy na rumiany kolor.

Po usmażeniu wyjmujemy na papierowy ręcznik, aby usunąć nadmiar tłuszczu

Podajemy bezpośrednio po usmażeniu.

 

smażone kapelusze suszonych grzybów
smażone kapelusze suszonych grzybów
smażone kapelusze suszonych grzybów
smażone kapelusze suszonych grzybów
smażone kapelusze suszonych grzybów
smażone kapelusze suszonych grzybów
smażone kapelusze suszonych grzybów
smażone kapelusze suszonych grzybów

 

Smacznego 🙂

 

Przepis bierze udział w akcji Ambition


Przepis na udane święta

Smażone kapelusze suszonych grzybów
Wydruk przepisu
Dla mięsożerców, którzy tego dnia przeżywają postne katusze jest namiastką "normalności", a dla tradycjonalistów stanowi urozmaicenie wśród 12 wigilijnych potraw.
Smażone kapelusze suszonych grzybów
Wydruk przepisu
Dla mięsożerców, którzy tego dnia przeżywają postne katusze jest namiastką "normalności", a dla tradycjonalistów stanowi urozmaicenie wśród 12 wigilijnych potraw.
Składniki
  • 20 suszonych kapeluszy grzybów leśnych
  • 1/2 szklanki maki pszennej
  • 2-3 jajka
  • 2/3 szklanki bułki tartej
  • sól
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • olej do smażenia
Porcje:
Sposób przygotowania
  1. Grzyby zalewamy wodą na noc, nastepnego dnia gotujemy do miękkości, studzimy w wodzie, wyjmujemy, odsączamy i dodatkowo osuszamy papierowym ręcznikiem.
  2. Na talerz wsypujemy mąkę pszenną. Jajka rozbijamy do głębokiego talerza, lekko ubijamy, doprawiamy sola i pieprzem. Na trzecim talerzu wysypujemy bułkę tartą.
  3. Na patelni rozgrzewamy olej do smażenia.
  4. Kazdy kapelusz grzyba obtaczamy dokładnie  kolejno w mące, jajku i bułce tartej. Wkładamy na rozgrzany olej i smażymy na rumiany kolor.
  5. Po usmazeniu wyjmujemy na papierowy ręcznik, aby usunąć nadmiar tłuszczu
  6. Podajemy bezpośrednio po usmażeniu.
Udostępnij ten przepis
Follow aczp:

Pracuję, gotuję, bloguję i wychowuję dzieci...

Latest posts from