Smażone kapelusze suszonych grzybów
Dla mięsożerców, którzy tego dnia przeżywają postne katusze jest namiastką „normalności”, a dla tradycjonalistów stanowi urozmaicenie wśród 12 wigilijnych potraw.
Smażone kapelusze suszonych grzybów
Dla mięsożerców, którzy tego dnia przeżywają postne katusze jest namiastką „normalności”, a dla tradycjonalistów stanowi urozmaicenie wśród 12 wigilijnych potraw.
Składniki
  • 20 suszonych kapeluszy grzybów leśnych
  • 1/2 szklanki maki pszennej
  • 2-3 jajka
  • 2/3 szklanki bułki tartej
  • sól
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • olej do smażenia
Sposób przygotowania
  1. Grzyby zalewamy wodą na noc, nastepnego dnia gotujemy do miękkości, studzimy w wodzie, wyjmujemy, odsączamy i dodatkowo osuszamy papierowym ręcznikiem.
  2. Na talerz wsypujemy mąkę pszenną. Jajka rozbijamy do głębokiego talerza, lekko ubijamy, doprawiamy sola i pieprzem. Na trzecim talerzu wysypujemy bułkę tartą.
  3. Na patelni rozgrzewamy olej do smażenia.
  4. Kazdy kapelusz grzyba obtaczamy dokładnie  kolejno w mące, jajku i bułce tartej. Wkładamy na rozgrzany olej i smażymy na rumiany kolor.
  5. Po usmazeniu wyjmujemy na papierowy ręcznik, aby usunąć nadmiar tłuszczu
  6. Podajemy bezpośrednio po usmażeniu.