Tort a’la bueno

with Brak komentarzy

Tort a’la bueno to połączenie pysznego, kakaowego biszkoptu z bogatym w orzechy włoskie i mleko w proszku kremem. Zdecydowanie dla fanów mleka w proszku, bo jest ono w kremie wyczuwalne.

Koniecznie dajcie miód do kremu (możecie skorzystać z oferty Manufaktury Wielkopolskiej) , nie zastępujcie go innym słodzikiem. W połączeniu z orzechami i mlekiem w proszku daje on ten niepowtarzalny smak. Krem na pewno super sprawdziłby się, jako masa do ciasta orzechowego. Spróbuję też kolejnym razem dodać warstwę powideł wiśniowych. Na pewno fajnie ożywiłyby całość.

I jeśli miałabym powiedzieć jednym słowem, z czym kojarzy mi się kuchnia mojej mamy, byłoby to: ciasto. Podczas, gdy inni kupowali w pseudo cukierniach pseudo ciasta przełożone kremami na bazie margaryny, my zajadaliśmy się pysznymi, domowymi wypiekami.

Każde urodziny oznaczały tort, obowiazkowo wielopietrowy, taki prawdziwy, ze świeczkami, dmuchaniem itd, itp. Pamiętam tort na 60 urodziny babci… Tata tak wolno zapalał świeczki, że z jednej strony krem zaczął już płynąć po cieście 😉

Pamiętam też pleśniaki, które przed Bozym Narodzeniem i Wielkanocą mama z babcią robiły o poranku (dosłownie!!!), bo o 5 rano w piekarni swoją zmianę rozpoczynał Rysiek, a pleśniaki po prostu musiały być pieczone w piecu chlebowym, gdzie spód i piana były odpowiednio wypieczone… Cóż, do tej pory nie wiem, jak mama ogarniała piekarnik gazowy, w głowie mi się nie mieści zapanować nad temperaturą w takim ustrojstwie…

Pamiętam pączki, pieczone dokładnie w Tłusty Czawartek, po które przybiegaliśmy do domu na długiej przerwie w szkole… zazwyczaj zabieraliśmy też dla nauczycieli 😉

Ciasta bardzo często wzbogacane były o domowe konfitury – ta z czarnej porzeczki do pleśniaka i dziwaka, powidła do przekładańca z kremem budyniowym, a konfitura z wiśni do tortu z bitą śmietaną…

Jeśli Wy też macie ochotę na przygotowanie ciasta z kremem i wzbogacenie go konfiturami najlepszymi w swoim rodzaju, w 100% naturalnymi, to zapraszam do e-sklepu Manufaktury Wielkopolskiej, gdzie na hasło durszlak10 dostaniecie rabat 10% na wszystkie ich przepyszne produkty.

A poniżej przepis na najlepsze ciasto, jakie ostatnio udało mi sie przygotować…

tort kinder bueno
tort kinder bueno
  • ciasto:
  • 4 jaja
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2/3 szklanki oleju
  • 1 i 1/3 szklanki maki tortowej
  • 3 łyżki kakao
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • krem:
  • 200 g miękkiego masła
  • 200 g zmielonych orzechow włoskich
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1,5 szklanki mleka w proszku (pełnego)
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • poncz:
  • 1/2 szklanki herbaty
  • 4 łyżki rumu ciemnego
  • polewa czekoladowa:
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 ml śmietanki 30%

Jaja ubijamy z cukrem do białości, wlewamy olej, miksujemy. dodajemy, przesiane przez sitko pozostałe składniki i mieszamy delikatnie szpatułką. Ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą tortownicy o średnicy 21 cm. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 st.C i pieczemy około 40 minut (do suchego patyczka). Wyjmujemy z piekarnika, studzimy i kroimy na 4 placki.

Każdy placek nasączamy ponczem.

Miękkie masło ucieramy z pozostałymi składnikami kremu, jeśli masa jest rzadka, to wstawiamy na chwile do lodówki, do lekkiego stężenia. Kremem smarujemy placki i układamy je jeden na drugim. Warto odłożyć troche kremu do posmarowania boków ciasta.

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub kuchence mikrofalowej, mieszamy ze śmietanką i rozsmarowujemy na cieście i bokach ciasta.

Odstawiamy do lodówki na przynajmniej godzinę.

tort kinder bueno
tort kinder bueno

Smacznego 🙂


Manufaktura Wielkopolska dla Mamy

Tort kinder bueno
Wydruk przepisu
Tort kinder bueno
Wydruk przepisu
Składniki
  • ciasto:
  • 4 jaja
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2/3 szklanki oleju
  • 1 i 1/3 szklanki maki tortowej
  • 3 łyżki kakao
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • krem:
  • 200 g miękkiego masła
  • 200 g zmielonych orzechow włoskich
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1,5 szklanki mleka w proszku pełnego
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • poncz:
  • 1/2 szklanki herbaty
  • 4 łyżki rumu ciemnego
  • polewa czekoladowa:
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 ml śmietanki 30%
Porcje:
Sposób przygotowania
  1. Jaja ubijamy z cukrem do białości, wlewamy olej, miksujemy. dodajemy, przesiane przez sitko pozostałe składniki i mieszamy delikatnie szpatułką. Ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą tortownicy o średnicy 21 cm. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 st.C i pieczemy około 40 minut (do suchego patyczka). Wyjmujemy z piekarnika, studzimy i kroimy na 4 placki.
  2. Każdy placek nasączamy ponczem.
  3. Miękkie masło ucieramy z pozostałymi składnikami kremu, jeśli masa jest rzadka, to wstawiamy na chwile do lodówki, do lekkiego stężenia. Kremem smarujemy placki i układamy je jeden na drugim. Warto odłożyć troche kremu do posmarowania boków ciasta.
  4. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub kuchence mikrofalowej, mieszamy ze śmietanką i rozsmarowujemy na cieście i bokach ciasta.
  5. Odstawiamy do lodówki na przynajmniej godzinę.
Udostępnij ten przepis
Follow aczp:

Pracuję, gotuję, bloguję i wychowuję dzieci...

Latest posts from