Tort kinder bueno
Tort kinder bueno
Składniki
  • ciasto:
  • 4 jaja
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2/3 szklanki oleju
  • 1 i 1/3 szklanki maki tortowej
  • 3 łyżki kakao
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • krem:
  • 200g miękkiego masła
  • 200g zmielonych orzechow włoskich
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1,5 szklanki mleka w proszkupełnego
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • poncz:
  • 1/2 szklanki herbaty
  • 4 łyżki rumu ciemnego
  • polewa czekoladowa:
  • 100g gorzkiej czekolady
  • 100ml śmietanki 30%
Sposób przygotowania
  1. Jaja ubijamy z cukrem do białości, wlewamy olej, miksujemy. dodajemy, przesiane przez sitko pozostałe składniki i mieszamy delikatnie szpatułką. Ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą tortownicy o średnicy 21 cm. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 st.C i pieczemy około 40 minut (do suchego patyczka). Wyjmujemy z piekarnika, studzimy i kroimy na 4 placki.
  2. Każdy placek nasączamy ponczem.
  3. Miękkie masło ucieramy z pozostałymi składnikami kremu, jeśli masa jest rzadka, to wstawiamy na chwile do lodówki, do lekkiego stężenia. Kremem smarujemy placki i układamy je jeden na drugim. Warto odłożyć troche kremu do posmarowania boków ciasta.
  4. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub kuchence mikrofalowej, mieszamy ze śmietanką i rozsmarowujemy na cieście i bokach ciasta.
  5. Odstawiamy do lodówki na przynajmniej godzinę.