Kanapki do łapki !!! Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia – mawiają mądrzy. Pewnie mają rację, ale co zrobić, kiedy dzieci niejadki wymyślają cuda, byle tylko śniadania nie jeść. Cóż, nie pozostaje nic innego, jak całość tak podać, aby dziecię nie mogło sie oderwać od posiłku… Dajemy wybór, co prawda ograniczony, bo przecież nie każdego dnia można jeść płatki lub parówkę na śniadanie, ale dziecko zawsze może zdecydować, po co danego dnia sięgnie…
Tym razem padło na kanapki. Przyznam szczerze, że powodem były „wczorajsze” bułki, których moje córki nie tkną, bo nie są już wystrczająco mięciutkie. A skoro nie były mięciutkie, to postanowiłam sprawić, aby były chrupiące – zrobiłam z nich mini grzanki. Każdą obłożyłam innymi dodatkami, tak aby każde dziecko, także mąż 😉 , znalazło coś dla siebie. Jest to rewelacyjny pomysł na wykorzystanie wszystkich końcówek, które macie w lodówce – kawałek ogórka, pół pomidora, jeden trójkącik serka, czy też 4 samotnie leżące winogrona, czy dwa paski łososia, które pozostały po ostnim robieniu sushi… Wszystko pakujemy na kanapeczki. Do tego soki Hortexu, najlepiej 3 różne, dla każdego inny, w osobnych kartonikach, żeby każdy dostał, po sprawiedliwości, tyle samo i gotowe 🙂 Bo, nawet, jesli twierdzimy, że sprawiedliwie, nie znaczy równo, to w przypadku dzieci to sie absolutnie nie sprawdza. Tutaj tylko równo jest sprawiedliwie i kropka 😉 kanapki do łapki
Wierzcie mi, że rodzina będzie zachwycona, Wy zadowolone, bo przecież wyczyściłyście lodówkę, a śniadanie minie w przyjemnej i kolorowej atmosferze. A jeśli zaangazujecie do pomocy przy sniadaniu dzieci, poranek naprawdę będzie wesoły.

- 3-4 bułki tzw. „wczorajsze”
- twarożek do kanapek
- kilka winogron
- kilka jeżyn
- 3 plasterki sera Camembert
- mięso z rosołu (udaje pulled pork ;-))
- 2- 3 łyżki mrożonego groszku Hortex
- podsmazone na maśle podgrzybki (resztki z obiadu)
- 1/2 avocado
- 1/2 pomidora
- 2-3 kawałki łososia wędzonego
- 2 plasterki szynki parmeńskiej
- 1/2 kulki mozzarelli
- odrobina pesto
- 2 plasteki cebuli
- kilka orzechów włoskich
- trochę kiełków rzodkiewki
- kilka lisktów świeżej mięty
- sól
- świeżo mielony czarny pieprz
- masło do smarowania pieczywa
Bułki kroimy na 0,5 cm grubości kromeczki, smarujemy masłem z jednej strony, wstawiamy do piekarnika pod grill i zrumieniamy.
Pomidory, mozzarellę, avocado, ogórka i cebulę kroimy w plasterki.
Groszek wkładamy do miseczki, zalewamy wrzątkiem, odcedzamy po 2 minutach.
Mięso z rosołu rwiemy widelcem na kawałki, doprawiamy do smaku sola i pieprzem .
Na grzankach układamy dodatki, kanapeczki układamy na tacy, ozdabiamy kiełkami rzodkiewki, świerzą miętą, posypujemy solą, pieprzem i podajemy.


- 3-4 bułki tzw. "wczorajsze"
- twarożek do kanapek
- kilka winogron
- kilka jezyn
- 3 plasterki sera Camembert
- mięso z rosołu udaje pulled pork 😉
- 2- 3 łyżki mrożonego groszku Hortex
- podsmazone na maśle podgrzybki resztki z obiadu
- 1/2 avocado
- 1/2 pomidora
- 2-3 kawałki łososia wędzonego
- 2 plasterki szynki parmeńskiej
- 1/2 kulki mozzarelli
- odrobina pesto
- 2 plasterki cebuli
- kilka orzechów włoskich
- trochę kiełków rzodkiewki
- kilka lisktów świeżej mięty
- plasterek cytryny
- sól
- świeżo mielony czarny pieprz
- masło do smarowania pieczywa
- Bułki kroimy na 0,5 cm grubości kromeczki, smarujemy masłem z jednej strony, wstawiamy do piekarnika pod grill i zrumieniamy.
- Pomidory, mozzarellę, avocado, ogórka i cebulę kroimy w plasterki.
- Groszek wkładamy do miseczki, zalewamy wrzątkiem, odcedzamy po 2 minutach.
- Mięso z rosołu rwiemy widelcem na kawałki, doprawiamy do smaku sola i pieprzem .
- Na grzankach układamy dodatki, kanapeczki układamy na tacy, ozdabiamy kiełkami rzodkiewki, świerzą miętą, posypujemy solą, pieprzem i podajemy.