Zdrowe i kolorowe kanapki do łapki
Zdrowe i kolorowe kanapki do łapki
Składniki
3-4
bułki tzw. „wczorajsze”
twarożek do kanapek
kilka winogron
kilka jezyn
3
plasterki sera Camembert
mięso z rosołu
udaje pulled pork 😉
2- 3
łyżki mrożonego groszku Hortex
podsmazone na maśle podgrzybki
resztki z obiadu
1/2
avocado
1/2
pomidora
2-3
kawałki łososia wędzonego
2
plasterki szynki parmeńskiej
1/2
kulki mozzarelli
odrobina pesto
2
plasterki cebuli
kilka orzechów włoskich
trochę kiełków rzodkiewki
kilka lisktów świeżej mięty
plasterek cytryny
sól
świeżo mielony czarny pieprz
masło do smarowania pieczywa
Sposób przygotowania
Bułki kroimy na 0,5 cm grubości kromeczki, smarujemy masłem z jednej strony, wstawiamy do piekarnika pod grill i zrumieniamy.
Pomidory, mozzarellę, avocado, ogórka i cebulę kroimy w plasterki.
Groszek wkładamy do miseczki, zalewamy wrzątkiem, odcedzamy po 2 minutach.
Mięso z rosołu rwiemy widelcem na kawałki, doprawiamy do smaku sola i pieprzem .
Na grzankach układamy dodatki, kanapeczki układamy na tacy, ozdabiamy kiełkami rzodkiewki, świerzą miętą, posypujemy solą, pieprzem i podajemy.