Zdrowe i kolorowe kanapki do łapki
Zdrowe i kolorowe kanapki do łapki
Składniki
  • 3-4 bułki tzw. „wczorajsze”
  • twarożek do kanapek
  • kilka winogron
  • kilka jezyn
  • 3 plasterki sera Camembert
  • mięso z rosołuudaje pulled pork 😉
  • 2- 3 łyżki mrożonego groszku Hortex
  • podsmazone na maśle podgrzybkiresztki z obiadu
  • 1/2 avocado
  • 1/2 pomidora
  • 2-3 kawałki łososia wędzonego
  • 2 plasterki szynki parmeńskiej
  • 1/2 kulki mozzarelli
  • odrobina pesto
  • 2 plasterki cebuli
  • kilka orzechów włoskich
  • trochę kiełków rzodkiewki
  • kilka lisktów świeżej mięty
  • plasterek cytryny
  • sól
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • masło do smarowania pieczywa
Sposób przygotowania
  1. Bułki kroimy na 0,5 cm grubości kromeczki, smarujemy masłem z jednej strony, wstawiamy do piekarnika pod grill i zrumieniamy.
  2. Pomidory, mozzarellę, avocado, ogórka i cebulę kroimy w plasterki.
  3. Groszek wkładamy do miseczki, zalewamy wrzątkiem, odcedzamy po 2 minutach.
  4. Mięso z rosołu rwiemy widelcem na kawałki, doprawiamy do smaku sola i pieprzem .
  5. Na grzankach układamy dodatki, kanapeczki układamy na tacy, ozdabiamy kiełkami rzodkiewki, świerzą miętą, posypujemy solą, pieprzem i podajemy.