Żeberka słodko-kwaśne z warzywami

with Brak komentarzy

Wiosna – wiosną, warzywa mogą byc, a jakże, ale konkret być musi bez wyjątku. Łączymy zatem warzywa z poważnym kawałkiem mięsa i mamy gotowy obiad dla całej rodziny.

Żeberka słodko kwaśne z warzywami, to pyszne i chude mięso (tak, bo żeberka wcale nie muszą ociekać tłuszczem), podane z chrupiącymi warzywami z piekarnika.

Żeberka doprawiłam solą i pieprzem i upiekłam dzień wcześniej. Następnego dnia podzieliłam je na kawałki, usunęłam zbędny tłuszcz, nasmarowałam je obficie słodko-kwaśnym sosem, który jest dziecinnie łatwy w przygotowaniu i razem z warzywami mrożonymi Hortex, zapiekłam w piekarniku 30 minut i UWAGA! podałam na niedzielny obiad w pół godziny po powrocie z wycieczki za miasto, czym wzbudziłam zachwyt rodziny 😉 HA! Perfekcyjna (i sprytna) Pani Manager Domu 😀

Mrozone warzywa Hortex super się sprawdzają w przypadku takich szybkich obiadów. Nie musisz myć, obierać, dzielić na kawałki, po prostu bierzesz z paczki tyle, ile potrzebujesz, a resztę wkładasz z powrotem do zamrażalnika.

Tym razem udało mi się wycyrklować tak, że po obiedzie została łyżka groszku 🙂 Nieźle… Jestem coraz lepsza w ocenie możliwości konsumpcyjnych mojej rodziny…

Żeberka słodko kwaśne z warzywami polecają sie na obiad rodzinny 😉

żeberka w sosie słodko kwaśnym z warzywami
żeberka w sosie słodko kwaśnym z warzywami
  • 1 kg chudych żeberek wieprzowych
  • 1 szklanka mrożonego zielonego groszku Hortex
  • 1 szklanka mrożonej brukselki Hortex
  • 1 szklanka mrożonych mini marchewek Hortex
  • 5-6 mrożonych różyczek kalafiora Hortex
  • połówki ugotowanych ziemniaków ( u mnie z obiadu, z dnia poprzedniego)
  • marynata słodko-kwaśna:
  • 2 łyżki łagodnego keczupu (może być ostry, ale u nas z uwagi na dzieci, dałam łagodny)
  • 1 łyżka soku z pomarańczy
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 1/2 łyżeczki świeżego startego na tarce imbiru
  • 1 przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz czarny
  • szczypiorek

Żeberka nacieramy solą, pieprzem, wkładamy do naczynia żaroodpornego, odstawiamy na kilka godzin, a najlepiej na całą noc, a następnie pieczemy do miękkości. W piekarniku nagrzanym do 180 st. C powinno to zająć około 1-1,5 godziny.

Wszystkie składniki marynaty dokładnie mieszamy. Cukier powinien się rozpuścić.

Po upieczeniu (ja zrobiłam to następnego dnia) kroimy żeberka na kawałki, po dwie kostki, usuwamy zbędny tłuszcz, smarujemy dokładnie marynatą i układamy w blaszce lub naczyniu do pieczenia. Dokoła mięsa układamy warzywa.

Warzywa z blaszką wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C (termoobieg) i pieczemy 25-30 minut. Podajemy natychmiast.

żeberka w sosie słodko kwaśnym z warzywami
żeberka w sosie słodko kwaśnym z warzywami
żeberka w sosie słodko kwaśnym z warzywami
żeberka w sosie słodko kwaśnym z warzywami


Wiosenny konkurs od Matki Natury

Żeberka słodko-kwaśne z warzywami
Wydruk przepisu
Żeberka słodko-kwaśne z warzywami
Wydruk przepisu
Składniki
  • 1 kg chudych żeberek wieprzowych
  • 1 szklanka mrożonego zielonego groszku Hortex
  • 1 szklanka mrożonej brukselki Hortex
  • 1 szklanka mrożonych mini marchewek Hortex
  • 5-6 mrożonych różyczek kalafiora Hortex
  • połówki ugotowanych ziemniaków ( u mnie z obiadu z dnia poprzedniego)
  • marynata słodko-kwaśna:
  • 2 łyżki łagodnego keczupu (może być ostry ale u nas z uwagi na dzieci, dałam łagodny)
  • 1 łyżka soku z pomarańczy
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 1/2 łyżeczki świeżego startego na tarce imbiru
  • 1 ząbek przeciśnięty przez praskęczosnku
  • sól
  • pieprz czarny
  • szczypiorek
Porcje:
Sposób przygotowania
  1. Żeberka nacieramy solą, pieprzem, wkładamy do naczynia żaroodpornego, odstawiamy na kilka godzin, a najlepiej na całą noc, a następnie pieczemy do miękkości. W piekarniku nagrzanym do 180 st. C powinno to zająć około 1-1,5 godziny.
  2. Wszystkie składniki marynaty dokładnie mieszamy. Cukier powinien się rozpuścić.
  3. Po upieczeniu (ja zrobiłam to następnego dnia) kroimy żeberka na kawałki, po dwie kostki, usuwamy zbędny tłuszcz, smarujemy dokładnie marynatą i układamy w blaszce lub naczyniu do pieczenia. Dokoła mięsa układamy warzywa.
  4. Warzywa z blaszką wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C (termoobieg) i pieczemy 25-30 minut. Podajemy natychmiast.
Udostępnij ten przepis
Follow aczp:

Pracuję, gotuję, bloguję i wychowuję dzieci...