Wiosna – wiosną, warzywa mogą byc, a jakże, ale konkret być musi bez wyjątku. Łączymy zatem warzywa z poważnym kawałkiem mięsa i mamy gotowy obiad dla całej rodziny.
Żeberka słodko kwaśne z warzywami, to pyszne i chude mięso (tak, bo żeberka wcale nie muszą ociekać tłuszczem), podane z chrupiącymi warzywami z piekarnika.
Żeberka doprawiłam solą i pieprzem i upiekłam dzień wcześniej. Następnego dnia podzieliłam je na kawałki, usunęłam zbędny tłuszcz, nasmarowałam je obficie słodko-kwaśnym sosem, który jest dziecinnie łatwy w przygotowaniu i razem z warzywami mrożonymi Hortex, zapiekłam w piekarniku 30 minut i UWAGA! podałam na niedzielny obiad w pół godziny po powrocie z wycieczki za miasto, czym wzbudziłam zachwyt rodziny 😉 HA! Perfekcyjna (i sprytna) Pani Manager Domu 😀
Mrozone warzywa Hortex super się sprawdzają w przypadku takich szybkich obiadów. Nie musisz myć, obierać, dzielić na kawałki, po prostu bierzesz z paczki tyle, ile potrzebujesz, a resztę wkładasz z powrotem do zamrażalnika.
Tym razem udało mi się wycyrklować tak, że po obiedzie została łyżka groszku 🙂 Nieźle… Jestem coraz lepsza w ocenie możliwości konsumpcyjnych mojej rodziny…
Żeberka słodko kwaśne z warzywami polecają sie na obiad rodzinny 😉

- 1 kg chudych żeberek wieprzowych
- 1 szklanka mrożonego zielonego groszku Hortex
- 1 szklanka mrożonej brukselki Hortex
- 1 szklanka mrożonych mini marchewek Hortex
- 5-6 mrożonych różyczek kalafiora Hortex
- połówki ugotowanych ziemniaków ( u mnie z obiadu, z dnia poprzedniego)
- marynata słodko-kwaśna:
- 2 łyżki łagodnego keczupu (może być ostry, ale u nas z uwagi na dzieci, dałam łagodny)
- 1 łyżka soku z pomarańczy
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- 1/2 łyżeczki świeżego startego na tarce imbiru
- 1 przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku
- sól
- pieprz czarny
- szczypiorek
Żeberka nacieramy solą, pieprzem, wkładamy do naczynia żaroodpornego, odstawiamy na kilka godzin, a najlepiej na całą noc, a następnie pieczemy do miękkości. W piekarniku nagrzanym do 180 st. C powinno to zająć około 1-1,5 godziny.
Wszystkie składniki marynaty dokładnie mieszamy. Cukier powinien się rozpuścić.
Po upieczeniu (ja zrobiłam to następnego dnia) kroimy żeberka na kawałki, po dwie kostki, usuwamy zbędny tłuszcz, smarujemy dokładnie marynatą i układamy w blaszce lub naczyniu do pieczenia. Dokoła mięsa układamy warzywa.
Warzywa z blaszką wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C (termoobieg) i pieczemy 25-30 minut. Podajemy natychmiast.


- 1 kg chudych żeberek wieprzowych
- 1 szklanka mrożonego zielonego groszku Hortex
- 1 szklanka mrożonej brukselki Hortex
- 1 szklanka mrożonych mini marchewek Hortex
- 5-6 mrożonych różyczek kalafiora Hortex
- połówki ugotowanych ziemniaków ( u mnie z obiadu z dnia poprzedniego)
- marynata słodko-kwaśna:
- 2 łyżki łagodnego keczupu (może być ostry ale u nas z uwagi na dzieci, dałam łagodny)
- 1 łyżka soku z pomarańczy
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- 1/2 łyżeczki świeżego startego na tarce imbiru
- 1 ząbek przeciśnięty przez praskęczosnku
- sól
- pieprz czarny
- szczypiorek
- Żeberka nacieramy solą, pieprzem, wkładamy do naczynia żaroodpornego, odstawiamy na kilka godzin, a najlepiej na całą noc, a następnie pieczemy do miękkości. W piekarniku nagrzanym do 180 st. C powinno to zająć około 1-1,5 godziny.
- Wszystkie składniki marynaty dokładnie mieszamy. Cukier powinien się rozpuścić.
- Po upieczeniu (ja zrobiłam to następnego dnia) kroimy żeberka na kawałki, po dwie kostki, usuwamy zbędny tłuszcz, smarujemy dokładnie marynatą i układamy w blaszce lub naczyniu do pieczenia. Dokoła mięsa układamy warzywa.
- Warzywa z blaszką wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C (termoobieg) i pieczemy 25-30 minut. Podajemy natychmiast.