Żeberka słodko-kwaśne z warzywami
Żeberka słodko-kwaśne z warzywami
Składniki
  • 1kg chudych żeberek wieprzowych
  • 1 szklanka mrożonego zielonego groszku Hortex
  • 1 szklanka mrożonej brukselki Hortex
  • 1 szklanka mrożonych mini marchewek Hortex
  • 5-6 mrożonych różyczek kalafiora Hortex
  • połówki ugotowanych ziemniaków ( u mnie z obiadu z dnia poprzedniego)
  • marynata słodko-kwaśna:
  • 2 łyżki łagodnego keczupu (może być ostry ale u nas z uwagi na dzieci, dałam łagodny)
  • 1 łyżka soku z pomarańczy
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 1/2 łyżeczki świeżego startego na tarce imbiru
  • 1ząbek przeciśnięty przez praskęczosnku
  • sól
  • pieprz czarny
  • szczypiorek
Sposób przygotowania
  1. Żeberka nacieramy solą, pieprzem, wkładamy do naczynia żaroodpornego, odstawiamy na kilka godzin, a najlepiej na całą noc, a następnie pieczemy do miękkości. W piekarniku nagrzanym do 180 st. C powinno to zająć około 1-1,5 godziny.
  2. Wszystkie składniki marynaty dokładnie mieszamy. Cukier powinien się rozpuścić.
  3. Po upieczeniu (ja zrobiłam to następnego dnia) kroimy żeberka na kawałki, po dwie kostki, usuwamy zbędny tłuszcz, smarujemy dokładnie marynatą i układamy w blaszce lub naczyniu do pieczenia. Dokoła mięsa układamy warzywa.
  4. Warzywa z blaszką wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C (termoobieg) i pieczemy 25-30 minut. Podajemy natychmiast.