Sezon grillowy trwa w najlepsze. Na naszych działkach i w ogrodach królują wszelkiego rodzaju mięsiwa, kiełbaski i kaszanki… Rzadziej pojawiają się warzywa, a chyba nie spotkałam się do tej pory z przystawkami… Takimi, które można byłoby przegryźć przed daniem głównym…
Takimi „raz na ząb”, które zaostrzają apetyt na więcej.
Dzisiaj proponuję dwie przystawki, jedną mięsną , drugą dla tych, którzy mają ochotę na coś bezmięsnego.
Do przystawek polecam sosy Winiary – czosnkowy i ziołowy.
Przystawki z grilla z sosami Winiary
Cukinia z fetą i pomidorami
1 średniej wielkości cukinia
1 plaster fety o grubości 1 cm
5 sztuk suszonych pomidorów (muszą być mięsiste)
olej rzepakowy
sos ziołowy Winiary
Cukinię kroimy wzdłuż na plastry o grubości 2-3 mm, smarujemy olejem, układamy na rozgrzanym grillu i grillujemy około 3 minuty z każdej strony.
Fetę kroimy w kostkę. W każdy plaster cukinii zawijamy 2 kostki fety i jeden suszony pomidor, spinamy wykałaczką.
Przed podaniem podgrzewamy na grillu. Podajemy z sosem ziołowym Winiary w butelce.
Śliwki z orzechami w szynce
24 suszonych śliwek (miękkich)
12 połówek orzechów włoskich
6 plastrów szynki parmeńskiej
sos czosnkowy Winiary w butelce
Każdy plaster szynki parmeńskiej kroimy wzdłuż na 2 części. W 2 suszone śliwki wkładamy połówkę orzecha w taki sposób, aby z obu stron były śliwki, a w środku orzech. Tak przygotowaną śliwkę zawijamy w szynkę parmeńską i spinamy wykałaczką.
Grillujemy kilka minut, aż szynka stanie się chrupiąca. Podajemy z sosem czosnkowym Winiary w butelce.
Smacznego 🙂
Przepis bierze udział w Konkursie na przepis miesiąca na Winiary.pl