Przystawki z grilla z sosami Winiary

with Brak komentarzy

 

Sezon grillowy trwa w najlepsze. Na naszych działkach i w ogrodach królują wszelkiego rodzaju mięsiwa, kiełbaski i kaszanki… Rzadziej pojawiają się warzywa, a chyba nie spotkałam się do tej pory z przystawkami… Takimi, które można byłoby przegryźć przed daniem głównym…

Takimi „raz na ząb”, które zaostrzają apetyt na więcej.

Dzisiaj proponuję dwie przystawki, jedną mięsną , drugą dla tych, którzy mają ochotę na coś bezmięsnego.

Do przystawek polecam sosy Winiary – czosnkowy i ziołowy. 

 

Przystawki z grilla z sosami Winiary


 

 

Cukinia z fetą i pomidorami

 

1 średniej wielkości cukinia

1 plaster fety o grubości 1 cm

5 sztuk suszonych pomidorów (muszą być mięsiste)

olej rzepakowy

sos ziołowy Winiary

 

Cukinię kroimy wzdłuż na plastry o grubości 2-3 mm, smarujemy olejem, układamy na rozgrzanym grillu i grillujemy około 3 minuty z każdej strony. 

Fetę kroimy w kostkę. W każdy plaster cukinii zawijamy 2 kostki fety i jeden suszony pomidor, spinamy wykałaczką.

Przed podaniem podgrzewamy na grillu. Podajemy z sosem ziołowym Winiary w butelce.

 

Śliwki z orzechami w szynce

 

24 suszonych śliwek (miękkich)

12 połówek orzechów włoskich

6 plastrów szynki parmeńskiej 

sos czosnkowy Winiary w butelce

 

Każdy plaster szynki parmeńskiej kroimy wzdłuż na 2 części. W 2 suszone śliwki wkładamy połówkę orzecha w taki sposób, aby z obu stron były śliwki, a w środku orzech. Tak przygotowaną śliwkę zawijamy w szynkę parmeńską i spinamy wykałaczką.

Grillujemy kilka minut, aż szynka stanie się chrupiąca. Podajemy z sosem czosnkowym Winiary w butelce.

 

 

 

 

Smacznego 🙂 

 

 

Przepis bierze udział w Konkursie na przepis miesiąca na Winiary.pl


Follow aczp:

Pracuję, gotuję, bloguję i wychowuję dzieci...