Quesadilla z twarogiem i konfiturą z wiśni „Mleczne śniadanie na rozpoczęcie roku szkolnego”

with Brak komentarzy

Nazwa egzotyczna, a sposób przygotowania tak prosty, że nawet świeżo obudzony małżonek (z tych nie-gotujących) sprostałby przygotowaniu takiego śniadania z zamkniętymi oczami…

Placki tortilla, najlepiej jeśli wybierzemy pełnoziarniste, choć można również skusić się na te ze szpinakiem lub z pomidorami i podać danie w wersji wytrawnej. Do tego twaróg, zwykły, standardowy, z kostki, nie mielony i dobrej jakości konfitura – w moim przypadku wiśniowa, od mamy – NAJLEPSZA na świecie! Zobaczcie, tak ładnie przesmażona, że aż ciemna… wrrrrr, uwielbiam!

Przesmażony w ten sposób twaróg staje się nieco gumowy i ciągnący, a tortille chrupiące. Można poszaleć z dodatkami do twarogu, ale w przypadku moich dzieci raczej unikam dodatków, cieszę się, że w ogóle jedzą tak podany twaróg, bo w innej postaci go nie przyjmują do ust, niestety ten typ tak ma…

A mleko i przetwory mleczne to ważne elementy w diecie dzieci i mlodzieży, wszak, jak głosiło słynne swego czasu powiedzenie:”Pij mleko, będziesz wielki”. Dla mnie wielkie być nie muszą, niech będą po prostu zdrowe, a zdrowie warunkuje dobrze zbilansowana dieta zawierająca wszystkie niezbędne do rozwoju składniki, w tym właśnie produkty mleczne…


Quesadilla z twarogiem i konfiturą z wiśni


 

 

składniki na 3 porcje:

6 placów tortilla pełnoziarnistych

(wybrałam te o średnicy 20 cm, bo pasowały do wielkości mojej patelni)

200 g twarogu w kostce, nie mielonego, półtłustego

 

do podania:

ulubiona konfitura – u mnie konfitura z wiśni

 

Na blacie kładziemy 3 placki tortilli, widelcem rozgniatamy na nich twaróg, zostawiając 1 cm wolny na brzegach, przykrywamy pozostałymi plackami, dociskamy dokładnie dłońmi i delikatnie przenosimy (za pomocą szerokiej łopatki) na dobrze rozgrzaną, suchą patelnię.

Smażymy na dużym ogniu po 1-2 minuty z każdej strony.

Przyda się szeroka łopatka do przenoszenia i przekładania placków.

Każdorazowo po upieczeniu jednej quesadilly, przecieramy patelnię ręcznikiem papierowym, aby była sucha.

Podajemy z konfiturą.

 

 

Smacznego 🙂

 

 

Follow aczp:

Pracuję, gotuję, bloguję i wychowuję dzieci...

Latest posts from