Racuszki z płatkami czekoladowymi to jedne z ulubionych placuszków moich dzieci.
Racuchy drożdżowe lubią dodatek jabłek, więc często jadamy je właśnie z tymi owocami. Racuchy podajemy zazwyczaj z cukrem pudrem lub z dżemem.
Dzisiaj w wersji z czekoladowymi płatkami kukurydzianymi Lubella, które dodają placuszkom nowego smaku. Bardzo przypadły do gustu dzieciom, więc mam nadzieję, że Wam też posmakują.
Ciasto na racuchy wystarczy wymieszać łyżką i poczekać, aż podrośnie. Jest bardzo proste, wręcz tanie w przygotowaniu – bez jajek i masła. Proste i pyszne. Polecam.
Wspaniałe na śniadanie, kolację i podwieczorek. Gwarantuję, że wasze dzieci je pokochają od pierwszego kęsa 🙂
Mój dwuletni Jasiek przepada za racuszkami z płatkami czekoladowymi.
4 porcje/60 minut
2 szklanki mąki pszennej tortowej
1,5 szklanki ciepłego mleka
szczypta soli
1 łyżka cukru
3,5 g suszonych drożdży (1/2 opakowania)
1 szklanka płatków kukrydzianych Lubella kakao i miód
dodatkowo:
cukier puder do posypania
ulubiony dżem
olej do smażenia
Mleko podgrzewamy, ma być ciepłe, ale nie gorące, wlewamy do miski, dodajemy wszystkie pozostałe składniki, oprócz płatków kukurydzianych i łyżką wyrabiamy gładkie ciasto. Kiedy ciasto jest już gładkie, dodajemy płatki i całość delikatnie mieszamy tak, aby płatki za bardzo się nie pokruszyły.
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia, w ciepłe miejsce, na około 30 minut.
Na patelni rozgrzewamy olej – nie może być zbyt gorący, bo placuszki szybką się przypalają. Trzeba wypróbować temperaturę smażąc pierwszego placuszka.
Przygotowujemy sobie kubek zgorącą wodą, w której maczamy łyżkę przed każdym nałożeniem porcji ciasta na patelnię.
Placuszki smazymy na małym ogniu na złoty kolor.
Zdejmujemy na talerz wyłozony ręcznikiem papierowym, nastepnie przekładamy na czysty talerz i posypujemy cukrem pudrem.
Najlepiej smakują na ciepło.
Smacznego 🙂