Risotto z pęczaku z krewetkami

with Brak komentarzy

Chyba nie muszę wspominać, że lubię risotto… Nie takie z ryżu, na co wskazuje nazwa, ale to z pęczaku. Pęczak jest zdecydowanie bardziej „jędrny” od ryżu i stanowi miłą odmianę w kuchni…

Aby wydobyć maksimum smaku z krewetek, przed przystąpieniem do robienia risotta, należy przygotować bulion, taki ekspresowy, gotowany na pancerzykach krewetek, z przyprawami – ot, wrzucamy wszystko do wody, gotujemy 2-3 minuty i gotowe…

Smak taki, jakiego oczekuję w przypadku, kiedy używam surowych krewetek…



Risotto z pęczaku z krewetkami

 

 

  •  3/4 szklanki pęczaku
  • 1/2 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 50 ml białego wytrawnego wina
  • 16 sztuk surowych dużych krewetek (u mnie z Lidla)

bulion:

  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 3 liście limonki kaffir (można dać skórkę z cytryny)
  • 1 łodyga trawy cytrynowej
  • pancerzyki z 16 surowych krewetek

dodatkowo:

  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka sera peccorino romano albo parmezanu

 

Przygotowanie bulionu:

Krewetki obieramy z pancerzyków, pancerzyki wkładamy do bulionu, do którego dodajemy liście limonki kaffir oraz zmiażdżoną trawę cytrynową. Całość gotujemy 3-4 minuty, następnie przecedzamy przez gęste sito i dokładnie wyciskamy pancerzyki. Bulion trzymamy na ogniu, powinien być gorący podczas dolewania do risotto.

Na patelni z grubym dnem rozgrzewamy 1 łyżkę masła, dodajemy posiekaną cebulę i czosnek, smażymy chwilę, a następnie dodajemy pęczak i mieszamy aż cały pokryje się masłem, następnie wlewamy wino i delikatnie mieszając czekamy aż odparuje. Zaczynamy dolewać partiami bulion krewetkowy, pamiętając o tym, że zanim dolejemy kolejną porcję, pierwsza powinna zostać wchłonięta przez kaszę.

W momencie, kiedy kasza będzie miała odpowiednią miękkość (po około 15-18 minutach) dodajemy krewetki, mieszamy 2 minuty, aż zrobią się różowe, dolewamy resztę bulionu, jaki nam pozostał i zestawiamy z ognia.

Do risotta dodajemy łyżkę zimnego masła, mieszamy. Zimne masło w połączeniu z gorącym risotto sprawi, że całość zgęstnieje.

posypujemy serem i podajemy…

…najlepiej z białym wytrawnym winem…

 

 

Smacznego 🙂

 

Follow aczp:

Pracuję, gotuję, bloguję i wychowuję dzieci...

Latest posts from