Risotto z pęczaku z suszonymi prawdziwkami

with Brak komentarzy

Podczas ostatniego pobytu u mamy zostałam obdarowana suszonymi prawdziwkami. Pachnące, bialutkie, zdecydwanie inne od suszonych podgrzybków, które mam jeszcze w zapasie.

A ponieważ obiecałam wujkowi Tadeuszowi, że wrzucę tutaj przepis na risotto z pęczaku, które mu ostatnio smakowało, była to dobra okazja do spożytkowania pewnej części suszonego zapasu.

Jeśli ktoś chce zrobić klasyczne risotto z pęczaku, bulion grzybowy zastępuje bulionem warzywnym i nie dodaje grzybów, ot i tyle.

 

Risotto z pęczaku z suszonymi prawdziwkami

 

  • 2 łyżki masła
  • 1/2 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 2/3 szklanki pęczaku
  • 1/4 szklanki białego wytrawnego wina (kupuję w Biedronce)
  • 500 ml bulionu grzybowego (użyłam kostki)
  • 10 sztuk suszonych prawdziwków (zamoczone na noc w 1/4 szklanki wody)
  • 2-3 łyżki startego sera Parmezan lub Grana Padano (kupuję w Lidlu)
  • sól
  • pieprz czarny

 

Grzyby zalewamy wodą, odstawiamy do całonocnego moczenia się.

Cebulę siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę lub siekamy.

Na 1 łyżce masła podsmażamy cebulę i czosnek, jak zmiękną, dodajemy pęczak i chwilę smażymy, aż całość zostanie otoczona masłem. Dodajemy suszone grzyby razem z wodą, w której się moczyły (będzie jej niewiele), mieszamy. Wlewamy białe wino, mieszamy i pozwalamy, aby cały płyn został wchłonięty przez pęczak. Następnie zaczynamy dodawać partiami bulion grzybowy, który powinien być gorący, aby nie obniżał temperatury gotującego się pęczaku.

Dodajemy około 2/3 szklanki bulionu, mieszamy, czekamy aż płyn zostanie wchłonięty, dodajemy kolejną porcję i tak do momentu, aż pęczak będzie wystarczająco miękki, czyli około 20-25 minut. Ja lubię, jak ziarna stawiają lekki opór, nie są rozgotowane.

Jeśli ktoś woli bardzo miękki pęczak, być może będzie musiał przygotować nieco więcej bulionu.

Kiedy pęczak osiągnie już odpowiednią miękkość, dodajemy pozostałą łyżkę masła, mieszamy, dorzucamy ser, ponownie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem czarnym i podajemy.

 

 

Smacznego 🙂

 

Follow aczp:

Pracuję, gotuję, bloguję i wychowuję dzieci...

Latest posts from