Rolada marchewkowa z jabłkami

with Brak komentarzy

Przepis inspirowany roladą biszkoptową z jabłkami.

Szybka, jesienna, aromatyczna rolada marchewkowa z jabłkami, którą po upieczeniu wystarczy zwinąć i poczekać, aby wystygła.

Początkowo zamierzałam napełnić ją dodatkowo kremem twarożkowym, ale zjedliśmy ją szybciej niż zakładałam i nie było czego napełniać 🙂

Bardzo polecam, bo całość jest łatwa do przygotowania, smauje super i do tego fajnie wygląda…

 

rolada marchewkowa z jabłkami
rolada marchewkowa z jabłkami

3 jaja

3/4 szklanki cukru brązowego

1/2 szklanki oleju (neutralny w smaku)

2 marchewki starte na tarce jarzynowej (ok. 1 szklanka)

1 szklanka maki pszennej

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżka przyprawy do piernika

1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich

dodatkowo:

4 duże jabłka

1 łyżeczka cynamonu

Jaja ubijamy z cukrem na puszystą masę, dolewamy olej i miksujemy. Do masy jajecznej dodajemy makę, proszek do pieczenia, sode oczyszczoną i przyprawę do piernika, dokładnie mieszamy. Dodajemy startą marchewkę, ponownie mieszamy.

Jabłka obieramy, kroimy na pół, a następnie ma ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na plasterki.

Blaszkę w wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, na nim układamy plasteki jabłek tak, aby na siebie zachodziły, posypujemy je cynamonem.

Na jabłkach równomiernie rozprowadzamy ciasto, wyrównujemy wierzch i borąc blaszkę w obie dłonie, stukamy nią o blat. To powinno spowodować, że ciasto wejdzie we wszystkie szczeliny między jabłkami.

Blaszkę z ciastem wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 st.C i pieczemy około 20 minut. Najlepiej sprawdzić patyczkiem stopień upieczenia ciasta.

Ściereczkę kuchenną posypujemy cukrem pudrem.

Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika, szybki ruchem przekładamy na ściereczkę, jednocześnie je odwracając papierem do góry. Delikatnie usuwamy papier, a ciasto zwijamy ciasno w roladę zaczynając zwijanie od krótzego boku. Pomagamy sobie ściereczką, na koniec podkłądając jej końce pod ciasto tak, aby było w nią dokładnie zawinięte. Odkładamy do całkowitego wystudzenia.

Po wystudzeniu, odwijamy ściereczkę. Ciasto posypujemy cukrem pudrem lub polewamy czekoladą, kroimy na kawałki.

 

 

rolada marchewkowa z jabłkami
rolada marchewkowa z jabłkami
Follow aczp:

Pracuję, gotuję, bloguję i wychowuję dzieci...

Latest posts from