Roladki z filetu z kurczaka ze szpinakiem, w szynce parmeńskiej, podawane z chrzanem śmietankowym

with 1 komentarz

Elegancki obiad to niekonieczne egzotyczne potrawy i najdroższe wino… To bardzo dobrej jakości składniki, które są powszechnie dostępne, szczypta fantazji i umiejętnie dobrane dodatki, zarówno te do dania i te, na których to danie podamy.

Na taki obiad proponuję roladki z piersi z kurczaka z zieleniną w środku, owinięte szynką parmeńską (która podczas smażenia zamienia się w chrupiącą skorupkę), podane z ziemniakami w śmietanie.

Jest to proste danie, które zachwyci wszystkich smakiem i wyglądem. Do roladek idealnie pasuje chrzan śmietankowy Krakus, który swoją delikatnością i kremową konsystencją idealnie łączy wszystko w całość. Wybrałam go również dlatego, że jest bez zagęstników i ma wyczuwalne wiórki chrzanu, spotykane w tradycyjnych, wysokiej jakości przetworach.

Roladki możemy również podać na zimno, pokrojone w plastry, na półmisku, z chrzanem śmietankowym Krakus.

Roladki z filetu z kurczaka ze szpinakiem, w szynce parmeńskiej, podawane z chrzanem śmietankowym

Roladki z filetu z kurczaka ze szpinakiem, w szynce parmeńskiej, podawane z chrzanem śmietankowym

4 pojedyncze piersi z kurczaka

2 garści liści szpinaku

50 g masła

Świeża natka pietruszki

12 plastrów szynki parmeńskiej

Sól

Pieprz czarny świeżo mielony

Olej do smażenia

500 g ziemniaków

300 g śmietanki 30%

Chrzan śmietankowy Krakus

Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie plastry. W naczyniu żaroodpornym układamy warstwy ziemniaków, przesypując je solą i świeżo mielonym pieprzem. Całość zalewamy śmietanką, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i pieczemy około godziny. Ziemniaki powinny wchłonąć śmietankę, stać się miękkie i kremowe w smaku.

Piersi z kurczaka kroimy w poprzek tak, aby jeden bok pozostał nie przekrojony, rozkładamy na płasko, rozbijamy delikatnie tłuczkiem, oprószamy solą i pieprzem.

Na każdej piersi rozkładamy liście szpinaku, kładziemy kawałek zimnego masła, posypujemy posiekaną natką pietruszki i zwijamy w roladkę, starając się boki zwinąć do środka. Tak przygotowaną roladkę owijamy trzema plastrami szynki parmeńskiej i odkładamy na bok.

Po przygotowaniu wszystkich roladek, na patelni rozgrzewamy olej i dokładnie obsmażamy roladki ze wszystkich stron. Przekładamy do naczynia żaroodpornego lub, jeśli mamy możliwość, wstawiamy razem z patelnią do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i pieczemy około 20 minut.

Po upieczeniu podajemy z chrzanem śmietankowym Krakus i z ziemniakami w śmietanie.

Smacznego 🙂

Follow aczp:

Pracuję, gotuję, bloguję i wychowuję dzieci...

Latest posts from

One Response

  1. Danka
    | Odpowiedz

    Jestem zauroczona przepisem, prosty a efekt świetny. Do Wielkanocy daleko, ale to będzie jedno z dań na śniadanko.

Leave a Reply