Roladki z kurczaka z serkiem i ryżem

with Brak komentarzy



Obiadowe danie dla całej rodziny.

Takie, na przygotowanie którego potrzebujemy jedynie 10 minut…

Okey…. okey… po 10 minutach nie będziemy mogli zasiąść do stołu, ale UWAGA !!! daję WAM dodatkowe 40 minut na to, aby ogarnąć kuchnię, siebie, dzieci, dom… Fajnie, nie?

Nie fajnie????

Wszystko przygotowujemy, wstawiamy do piekarnika i niekoniecznie musicie zabierać się za to całe „ogarnianie” (chociaż ja to robię), ale możecie po prostu spokojnie nakryć do stołu lub po prostu pobawić się z dziećmi… lub też uprawiać intensywne kanapoleżnictwo 🙂

Bardzo polecam, bo to jest super danie.

 

 Roladki z kurczaka z serkiem i ryżem

 

 

 

2 pojedyncze piersi z kurczaka

4 plastry szynki parmeńskiej

75 g serka Apetina Pesto i rukola

50 g szpinaku

sól

pieprz czarny

1/2 szklanki ryżu pełnoziarnistego

1,5 szklanki bulionu warzywnego

1/2 brokułu

olej do smażenia

 

Każdą pierś z kurczaka kroimy wzdłuż na dwie części, rozbijamy na cienkie plastry, oprószamy solą i pieprzem. Każdą część smarujemy serkiem Apetina i układamy umyte i osuszone listki szpinaku. Zwijamy w roladkę. Każdą roladkę owijamy jednym plastrem szynki parmeńskiej.

Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim roladki z każdej strony.

Do naczynia żaroodpornego wsypujemy ryż, na ryżu układamy roladki, pomiędzy nie wciskamy różyczki brokułu.

 


Całość zalewamy bulionem, przykrywamy pokrywką wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i pieczemy około 40 minut.

Podczas pieczenia ryż wchłonie wodę, ugotuje się do miękkości, a roladki się upieką.

10 minut przed końcem pieczenia, zdejmujemy pokrywę, aby roladki się nieco przyrumieniły.

Podajemy natychmiast po przygotowaniu.

 


 

 

 

Smacznego 🙂 

 



Codziennie baw się smakiem!

Follow aczp:

Pracuję, gotuję, bloguję i wychowuję dzieci...

Latest posts from