Sałatka czosnkowa z grzybkami i czerwoną fasolą

with Brak komentarzy

Fajny sposób na wzmocnienie odporności i uniknięcie przeziębienia.

Trzeba zaopatrzyć się w miętową gumę, jeśli zamierzamy serwować sałatkę na imprezie, chyba, że wychodzimy z założenia, że jak jedzą wszyscy, to miętówki niepotrzebne…

Jedna z moich ulubionych sałatek. Z marynowanymi grzybkami z piwnicy mamy… Jeśli nie macie takiej mamy, która zaopatruje was w marynowane grzybki, możecie uzyć marynowanych pieczarek…

 

Sałatka czosnkowa z grzybkami i czerwoną fasolą

 

 

 

1 słoik marynowanych grzybków (u mnie kurki i podgrzybki pół na pół)

1 puszka czerwonej fasoli

1 średniej wielkości słoik marynowanych ogórków

 

3-4 łyżki majonezu

3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę

sól

pieprz czarny

 

W zależności od wielkości, grzybki kroimy na pół, na cztery części lub nie kroimy ich w ogóle, jeśli sa malutkie. Ogórki kroimy mniej więcej w takiej wielkości kostkę, jak zdecydujemy się pokroić grzybki.

Fasolę odsączamy z zalewy i dokładnie przepłukujemy na sicie, aby pozdyć się osadu.

Składniki sałatki mieszamy, schładzamy i podajemy. Należy uważać z dodawaniem czosnku. Jego prawdziwa moc ujawnia się z czasem…

 

 Smacznego 🙂

 

P.S. Zdjęcie sałatki w kieliszku, stąd grzyby wydają się być olbrzymami 🙂

 

Follow aczp:

Pracuję, gotuję, bloguję i wychowuję dzieci...